Rune Ljungdahl på Ljungdahls lantbruks jordgubbsodling har precis visat några självplockare var de kan börja plocka. Foto: Oskar Mattisson/Sveriges Radio.

Regnet bra och dåligt för jordgubbsodlarna

1:31 min

Jordgubbssäsongen börjar lida mot sitt slut och den här helgen är på många håll den sista som självplockningsställena håller öppet. Och den regniga sommaren har haft både för- och nackdelar för jordgubbsodlingarna i länet.

- Trots regnet så har kvaliten på jordgubbarna var mycket bra och säsongen blir ganska lång faktiskt, så det blir nog ett okej slutresultat, säger Rune Ljungdahl på Ljungdahls lantbruks jordgubbsodling.

Men även om regnet fört med sig att säsongen blir längre, finns det även nackdelar.

- Vi kör ju mycket med självplockningsprincipen här och det skrämmer ju bort kunder när det regnar. Det är ingen som tycker att det är speciellt trevligt att ge sig ut och plocka när det regnar.

För dem som föredrar att köpa färdigplockade jodgubbar har Rune Ljungdahl ett lockbete:

- Det är helt okej att äta när man plockar. Man måste ju få äta jordgubbar när man är i jordgubbslandet.

Säsongen börjar dock lida mot sitt slut och i början på nästa vecka räknar Rune Ljungdahl med att de sista jordgubbarna kan plockas på hans odling.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista