Preem på Malmövägen i Värnamo. Arkivbild, foto: Karin Malmsten/Sveriges Radio.
VÄRNAMO

Mackrånare åtalad för flera grova brott

1:49 min

En 21-årig man åtalas nu för en rad grova brott. Bland annat för rånet mot Preemmacken i Värnamo i början av juli då han försedd med kniv hotade en ensam kvinna att lämna ifrån sig dagskassan. 21-åringen har erkänt de flesta brotten.

Misshandel, olaga hot, flera fall av försök till våld mot tjänsteman och rån. Det är några av de åtalspunkter som den 21-åriga mannen från Värnamo nu är misstänkt för och som han till stora delar också erkänt sig skyldig till.

- Någon form av frihetsberövande får man nog räkna med för de här gärningarna. De har ett relativt högt straffvärde särskilt sett tillsammans. Han är inställd på att fängelse finns med i bilden, säger 21-åringens advokat Bertil Tengberg.

De flesta av brotten ägde rum i februari i år. Bland annat ska 21-åringen ha hotat en annan man vid ett gatukök i Värnamo med en kniv efter att han först slagit sin cykel mot mannens bildörr och fönsterruta.

I samband med gripandet dagen efter hotade han en polisman med kniv och delade också ut ett slag mot en annan polis. Han har dessutom försökt ge sig på en polisman i samband med en transport till en vårdinrättning.

Och så har 21-åringen alltså erkänt att det var han som rånade Preemmacken i Värnamo den 4 juli. Det var på kvällen som han knivförsedd kom in i butiken och tvingade den ensamma kvinnan att lämna ifrån sig dagskassan på 9 000 kronor. Som bevisning finns bland annat bilder från övervakningskameran.

21-åringen anhölls den 5 juli och har suttit häktad sedan den 6 juli. Åklagaren yrkar på att mannen ska betala skadestånd på sammanlagt drygt 58 000 kronor till brottsoffren.

Rättegången inleds den 1 augusti och mannens försvarsadvokat, Bertil Tengberg, tror att förhandlingarna kommer att förlöpa ganska smidigt.

- Min bedömning är att det inte kommer att bli så mycket diskussioner om vad det är som hänt. Där är alla parter i allt väsentligt överens.

Oskar Mattisson

oskar.mattisson@
sverigesradio.se

036-215 66 54

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista