JÖNKÖPINGS LÄN

Jönköping enda landsting utan 1177-nummer

1:34 min

Jönköping är det enda landsting i Sverige som inte är anslutna till sjukvårdsupplysningen 1177. I Jönköping ska man ansluta sig till systemet 2013.

I alla landsting i Sverige utom i Jönköping kan man idag ringa telefonnumret 1177 och få sjukvårdsrådgivning. Om man befinner sig i Jönköping län och och ringer 1177 får man besked om att landstinget inte är anslutna till systemet. Man får också besked att man istället kan vända sig till en vårdcentral dygnet runt och att telefonnummer dit finns på 1177.se. Anders Liif som är tillförordnad landstingsdirektör tror inte att detta är något bekymmer för turister och andra besökare i länet.

- Det går ju att slå i telefonkataloger eller kolla på internet, säger han.

De övriga landstingen i Sverige som är anslutna till 1177-systemet har som mål att 90 procent av de som ringer ska få komma i kontakt med en sjuksköterska inom 3 minuter. Många landsting når inte upp till det här målet och väntetiderna kan ibland bli upp till 45 minuter. I Jönköping har man också mål när det gäller att få komma i kontakt med sjukvårdsrådgivningen, mål som skiljer sig rejält från de övriga landstingens mål.

- Vår målsättning är att de som ringer oss ska bli uppringda under dagen, säger Anders Liif, tillförordnad landstingsdirektör i Jönköping.