1 av 2
Den nya metoden är betydligt mindre påfrestande än den traditionella, sger Jan-Erik Nilsson, hjärtläkare. Foto: Cjell Fransson/Sveriges Radio.
2 av 2
Ebon Wärnbring är en av dem som fått en ny hjärtklaff med den nya metoden. Foto: Cjell Fransson/Sveriges Radio.
lasso

Ny metod för hjärtklaffar ska rädda fler liv

2:04 min

En ny metod för att byta ut hjärtklaffar håller på att utvecklas inom hjärtsjukvården i länet. Det är fortfarande en förhållandevis dyr metod, men då den är betydligt mindre påfrestande kan även många äldre och svagare patienter räddas från en för tidig död.

Vid en vanlig hjärtklaffoperation ska patienten sövas och man måste öppna bröstkorgen med ett kirurgiskt ingrepp och syrsätta blodet med en hjärtlungmaskin.
Med den här nya metoden kan klaffen sättas på plats på ett mycket enklare sätt.
- Man går in med en kateter i ljumsken och sedan blåser man upp en ballong i den förträngda klaffen. Ballongen vidgas sedan och så sätts en ny klaff in via ballongen, säger Jan-Erik Karlsson, hjärtläkare.

Vad vinner man på det?
- Det är ett enklare ingrepp. Patienten slipper bli sövd och får tillbringa kortare tid på sjukhuset.
Den nya metoden används på patienter som drabbats av att hjärtklaffen mellan vänster kammare och stora kroppspulsådern blivit så förkalkad att den inte längre fungerar. Det är en relativt vanlig sjukdom och varje år opereras ett hundratal patienter, och av dem ett tiotal med den enklare metoden.
- Jag inte haft ont och nu efteråt flåsar jag inte så som jag gjorde innan och kan gå och promenera, säger 91-årige Ebon Wärnbring som är en av dem som opererats med den nya metoden.
Jan-Errik Karlsson tror att den här operationsmetoden kommer att bli allt vanligare.

- Jag tror att det här kommer öka i och med att vi blir duktigare och får fram resultat. Det kommer sannolikt ersätta en del av den öppna hjärtkirurgin.

Cjell Fransson
cjell.fransson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista