24-åriga Alexandra Engen från Bankeryd har varit Sveriges bästa kvinnliga mountainbikecyklist i olympisk cross-country i flera år. På meritlistan finns redan EM- och VM-guldmedaljer i ungdomsklasserna. Foto: Mattias Sundler/Sveriges Radio.
Bankeryd

Alexandra Engen formtoppar inför OS

1:45 min

Mountainbikecyklisten Alexandra Engen från Bankeryd är en av dem som kommer finnas på plats när OS invigs i London på fredag.

- Jag är lite som ett barn inför julafton, jag tycker det ska bli jättekul och ser verkligen fram emot det.

Sedan 2010 har hon varit bosatt i Tyskland och kunnat satsa helhjärtat på sin mountainbike.

Hon har även funnits med i SOK´s, Sveriges Olympiska kommittés talangprogram i flera år och skulle egentligen gjort sin OS-debut för fyra år sedan i Peking. Men då var oturen framme. En vurpa i samband med en träning på OS-banan innebar ett brutet nyckelben och ett missat OS.

 Men även om det inte blev någon tävling den gången så gav det nyttiga erfarenheter.

- Jag har mycket nytta av erfarenheterna jag fick i Peking, jag kommer ta med mig förberedelser och intryck därifrån till London.

Alexandra är just nu inne i sin formtoppning inför OS. Nu i veckan kommer hon att befinna sig i Skottland där hon kommer att ha sin bas under OS och den 11 augusti, alltså den nästa sista dagen av OS-tävlingarna är det dags att ta mountainbike-banan i besittning.

- Ingen vore gladare än jag om jag lyckades ta medalj, men ska jag vara realistisk så är jag nöjd om jag placerar mig bland de tio bästa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista