LASSO

Får inte hända - utan larm i flera dagar

1:30 min

En 94-årig kvinna i Ekenässjön var utan trygghetslarm i flera dagar, utan att någon reagerade. Nu tar Vetlanda kommun kontakt med ansvariga företaget och ser över avtalet.

Det var först när 94-årige Kerstin Löfstedts döttrar reagerade, som felet avslöjades. Upprörande, säger dottern Birgitta Glans som till sist slog larm till kommunen:
- Det är ganska otroligt att man på ålderns höst känner sig falskt trygg. Och hur kan man veta om det funkar eller inte?

Var väldigt orolig
- Jag gick och var väldigt orolig för det gick ju inte att ringa, och inte var det någon som ringde hit heller, berättar 94-åriga Kerstin Löfstedt som var utan trygghetslarm i flera dagar utan att någon reagerade. Till sist var det hennes döttrar som anade oråd och kontaktade kommunen eftersom Kerstins telefon var utslagen. Och det var då det visade sig att trygghetslarmet var borta.  

Ser över avtalet
Så ska det inte gå till konstaterar Sofie Schiller, som är funktionschef för äldreomsorgen i Vetlanda.  Larmen ska fungera, och händer något med det, så ska kommunen få information från företaget Trygghetsjouren i Malmö, som Vetlanda köper trygghetstjänsten av.
Fallet med Kerstin Löfstetds havererade trygghetslarm kommer att få konsekvenser, säger Sofie Schiller.
- Jag har fått till mig att jag ska ta kontakt med inköp för att de ska ta kontakt med Trygghetsjouren och se över vårt avtal och ta en diskussion. Sånt här får inte hända.

Vi  har söktTrygghetsjouren i Malmö för en kommentar utan att lyckas.