Arkivbild.
Gränna

Skadegörelse och stölder mot jakttorn

1:46 min

Flera jaktlag i Grännatrakten har det senaste tiden utsatts för sabotage och skadegörelse. Det handlar bland annat om stulen utrustning och nedklottrade jakttorn.

– Dels har foderautomaten blivit förstörd och sedan har åtelkamera och belysning blivit stulna, säger Niklas Rydberg som är jaktledare i Aranäs.

Åtminstone tre olika jaktlag har drabbats av skadegörelse och stölder den senaste tiden. Det handlar dels om åtelkameror som förvunnit eller förstörts. Det är en automatisk kamera som jägarna placerar ut i skogen för att kunna se hur djuren, framförallt vildsvin, rör sig i området.

Men det handlar också om foderautomater som förstörts. Det är automater som man använder för att ge mat åt vildsvin vid bestämda tidpunkter så att det ska bli lättare att jaga djuren som annars är väldigt skygga.

Misstänker organiserade motståndare

Och som sagt jakttorn som blivit nedklottrade. Det handlar om torn och utrusning som finns långt inne i skogen på undanskymda platser, och därför misstänker Niklas Rydberg att det rör sig om jaktmotståndare som varit ute för att medvetet sabotera jakten.

– Det där måste vara någon som inte gillar jägare och som vill att vildsvinen ska ta över, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista