1 av 2
Misstänks att främst unga killar använt kosttillskott med farliga ämnet MDAA. OBS! Personen på bilden har ingen koppling till MDAA. Arkivfoto: Henrik Montgomery/SCANPIX
2 av 2
Jönköping

Livsfarligt kosttillskott används av unga

2:09 min

Livsmedelsenheten i Jönköping förbjuder nu två butiker i Jönköping att fortsätta sälja kosttillskott som innehåller det farliga ämnet DMAA. Detta efter larm om dödsfall.

Substansen, som redan är förbjuden i flera länder, har visat sig medföra allvarliga biverkningar, berättar Petter Jonsson på livsmedelskontrollen i Stockholm, som var först i Sverige med att förbjuda substansen:
-Hjärtproblem och hjärnblödning. Även fall av stroke. Den utreds också i samband med dödsfall som skett.

Farligt för hälsan
Trots att substansen DMAA alltså kan orsaka allvarliga hälsoskador, har den sålts i flera år i svenska butiker. Men i slutet av juni gick livsmedelsinspektionen ut med en varning för kosttillskott som innehåller ämnet, och rekommenderade kommuner runt om i landet att förbjuda försäljningen av produkterna. Och det är alltså det som Jönköpings kommun har gjort nu.

Används av unga
Petter Jonsson berättar att substansen förekommer i många olika produkter som används i samband med träning, och att det framför allt är yngre som har använt den:
- Troligtvis är det många unga män.
Men det är svårt att veta om de som använt kosttillskottet ska vara oroliga för det har hunnits göra så få studier.

Sålts i Jönköping
Vi besöker en av butikerna som har fått förbud att sälja produkter som innehåller DMAA, men Mia Lundgren, som är butiksinnehavare, vill absolut inte ställa upp på en bandad intervju. Men hon berättar att de fram tills för tre veckor sedan sålt preparat som innehåller DMAA, trots att de visste om vilka hälsorisker som fanns. Hon förklarar det med att det är så branschen funkar.
"Vi säljer så länge vi får, reglerna ändras ju hela tiden" säger hon.

Butik slår ifrån sig ansvar
När jag undrar hur de har kunnat sälja ett preparat, som kan medföra allvarliga risker för den som använder det, säger hon att det är kundens ansvar. Men det håller Petter Jonsson inte med om:
- Det är försäljarnas ansvar enligt lag att se till att de produkter de säljer  att se till att de produkter de säljer är säkra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista