1 av 3
Willys i Nässjö är billigast i P4 Jönköpings prisjämförelse. Foto: Oskar Mattisson/Sveriges Radio.
2 av 3
Hans Davidsson, biträdande butikschef för Willys i Nässjö, studerar resultatet av P4 Jönköpings prisundersökning. Den visar att hans butik är billigast. Foto: Oskar Mattisson/Sveriges Radio.
3 av 3
Konsument

City Gross dyrast - Willys billigast

2:20 min

När Nyheterna granskat matvarupriserna på sju av länets största stormarknader, visar det sig att City Gross i Värnamo är dyrast. På 30 basvaror är de 42 kronor dyrare än Willys i Nässjö som är billigast.

Men de flesta kunderna utanför City Gross i Värnamo är inte förvånade. Marlena Sohlberg är en av dem.

- Den är nog dyrast jämfört med Ica. Man får mer för pengarna när man går på andra ställen, absolut, säger hon.

En och annan höjer kanske på ögonbrynen över att City Gross i Värnamo visar sig vara den dyraste stormarknaden när P4 Jönköping kollar priserna på bananer, socker, blandfärs, kaffe, toapper, ketchup - 30 basvaror i sju av länets största mataffärer. Men de flesta kunderna är ändå inte särskilt förvånade. Och butikschefen Patrik Andersson säger att han känner sig kluven till prisundersökningar och menar att anledningen till att de är dyrast är att det är färskvaror med i undersökningen:

- Vi kanske kan köra fläskkotletter för 49,95:-, när våra konkurrenter har ordinariepris 79,95:-. Sen en eller två veckor senare kanske man gör en uppföljning och då har vårt annonspris gått tillbaka till ordinariepriset, och det är jättesvårt för oss att förklara för konsumenten varför det är sådana skillnader. Jag tror att det viktigaste är att man ligger på samma på mjölk och sådant som det aldrig är några annonspriser på.

Jämfört med vår undersökning från förra året så har de 30 varorna stigit med någon procent i pris, men det kan förklaras med inflationstakten som ligger just kring en procent.

Och bland de fyra stormarknaderna i Jönköping är resultatet av undersökningen detsamma som förra året. Även om skillnaderna minskat något så är City Gross fortfarande dyrast även här, medan Willys vid A6 är billigast.

Men den allra billigaste mataffären i undersökningen hittar vi på Höglandet. Samma varor som på City Gross i Värnamo kostar 697 kronor, kostar på Willys i Nässjö 655 kronor. 42 kronor mindre alltså.

- Det känns alltid bra när man är billigast, säger Hans Davidsson som är biträdande butikschef för Willysbutiken i Nässjö. Willys har ju som målsättning att ha Sveriges billigaste matkasse, så detta är ytterligare ett bevis.
- Vi är ju kedjeägda och då är det väl lättare att pressa priserna, förklarar han resultatet av undersökningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista