1 av 2
OS-veteranen Anders Gustafsson hoppas på medalj. Foto: Mattias Sundler/Sveriges Radio.
2 av 2
Jönköping

OS-veteran hoppas på medalj

1:46 min

Den  från länet som har mest erfarenhet av Olympiska Spel är kanotisten Anders Gustafsson från Jönköping. Hans fjärde raka OS. Att det skulle bli så många var inte något han tänkt sig från början.

OS i London närmar sig med stormsteg. Anders förbereder sig som bäst just nu i Ungern.
– Redan efter mitt första OS i Sidney tänkte jag att jag hade uppnått höjden av min karriär och trodde att jag skulle sluta där, men sedan har det ju blivit mycket mer efter det.

Lite av en vana
OS har blivit lite av en vana den för 33-åriga kanotisten Anders Gustafsson från Jönköping. Redan i Sydney 2000 gjorde han sin debut. Då handlade det om K4 1000 meter där det svenska laget nådde en 8:e plats. Sedan dess har han mer inriktat sig på k1 och på senare år har han tagit flera EM- och Vm-medaljer. Men någon Os-medalj har han inte i sin prissamling och kanske kan det vara dags nu i sitt fjärde OS

– Det är ju fantastiskt svårt att lyckas i OS. Det är väldigt, väldigt tight. Det har känts väldigt bra, säsongsuppladdningen har gått bra så att jag vet att det kan gå lite hur som helst. Jag kan missa finalen på samma sätt som jag tar medalj. Det hänger på dagsformen.

"Offrar allt"
Att det skulle betyda mycket för jönköpingskanotisten att ta hem en OS-medalj råder det ingen tvekan om. Men trots det försöker han att inte bygga upp pressen.

– Det skulle vara fantastiskt kul. Nu har jag nio mästerskapsmedaljer, så jag försöker att inte bygga upp pressen att jag måste ha en OS-medalj för att känna mig som en lyckad idrottare. Men ändå är det jag allra helst vill ha, jag offrar ju allt jag kan för att få den där metallbiten.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista