1 av 2
Under årets första sex månader rapporterades närmare 20 000 viltolyckor runt om i landet. Foto: Johan Nilsson/Scanpix.
2 av 2
Jägaren Bertil Nilsson vid ett vägavsnitt där många viltolyckor inträffat. Foto: David Svanberg/Sveriges Radio

Oaptitliga vägrenar kan minska viltolyckorna

2:01 min

Antalet olyckor med vilda djur längs vägarna skulle kunna minskas om vägrenarna vårdades bättre. Det visar ny forskning. Den pekar på behovet av att snabbare få bort grenar och ris. Bättre anpassa vad som växer utmed vägarna.

Jägaren Bertil Nilsson utanför Gnosjö åker ofta ut och letar upp påkörda djur och han säger att vissa vägavsnitt är betydligt mer utsatta än andra.
– Älgen krossade vindrutan och rullade över hela bilen och ner på vägen och försvann sedan in i skogen, säger Bertil Nilsson.

Ingen slump var älgen kommer
Bertil Nilsson berättar om den senaste i raden av påkörda älgar som han och hans hundar spårat här på länsväg 151 mellan Nissafors och Gnosjö i Småland.
Älgen avlivades medan de i bilen chockades men klarade sig oskadda. Och att olyckan skedde just här är ingen slump.
– Vi har en gränszon mellan hyggen och lite större skog och det är bete och vatten på båda sidor av vägen som är naturliga stråk för det vilda, säger Bertil Nilsson.

Anpassa vägen efter viltstråken
Annika Jägerbrand är forskare på Statens väg och transportforskningsinstitut, VTI, och hon har studerat vad som skulle kunna ändras i vägmiljön för att minska antalet viltolyckor.
– Om man skulle anpassa miljön runt vägen till hur viltet rör sig och vad de är attraherade av tror jag man skulle kunna ha en tydlig påverkan på vilolycksstatistiken, säger forskaren Annika Jägerbrand.

Röja sly effektivt
Att ändra landskapsbilden runt våra vägar är en åtgärd som kräver stora insatser. Men det finns också andra, enklare åtgärder som skulle kunna minska olyckorna. Det handlar bland annat om att snabbare än i dag få bort ris och buskar som röjs längs med vägarna.
– Om man röjer vintertid borde man ta bort det man röjt ner direkt så att det inte drar till sig älgar som vill äta på det. Sedan skulle man kunna anpassa vegetationen längs med vägarna så att det blir mindre smakrikt för det vilda, säger Annika Jägerbrand. 

Spana i vägkanterna
Under årets första sex månader rapporterades närmare 20 000 viltolyckor runt om i landet, enligt nationella viltolycksrådet. Och nu kommer vi in i en period då både rådjur och älgar ska para sig och då ökar risken ytterligare.
Bertil Nilssons råd är att inte bara ha ögonen på vägen.
– Man måste hålla blicken mer ut vid sidan av vägen och sedan har man en högerfot man måste lätta på. Hastigheten dödar även i detta fallet, säger Bertil Nilsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista