Foto Jessica Gow/Scanpix.
Brott

Åldring lurad 63 gånger

0:56 min

En kvinna i 30-årsåldern boende i Jönköpings kommun åtalas misstänkt för 63 fall av grovt bedrägeri samt stöld. Det handlar om över 1,6 miljon som hon fått en 83-årig kvinna att "låna" ut.

Åklagaren anser att brottet ska bedömas som grovt eftersom den åtalade kvinnan satt beteendet i system. Men även på grund av den totala summan hon ska ha lurat till sig.

2008 vann den 83-åriga kvinnan 5 miljoner kronor på Keno. Några år senare hade den yngre kvinnan, förmått den äldre kvinnan att vid 63 tillfällen sätta in sammanlagt 1,6 miljoner kronor hennes konto.

Händelsen inträffade i Jönköpings kommun och 29-åringen åtalas nu för 63 fall av grovt bedrägeri.

Det här skedde vid sammanlagt 63 tillfällen mellan maj 2010 och december 2011.

29-åringen har uppgett flera falska orsaker till att hon behövde låna pengar, hon har bland annat behövt pengar som insats till en lägenhet, hennes make och barn skulle ha avlidit och att hon själv drabbats av bröstcancer.

Bedrägeriet upptäcktes av den äldre kvinnans son som gjorde en anmälan till polisen.

Som bevisning finns bland annat ett antal tiggarbrev från den 29-åriga kvinnan, som också är åtalad, misstänkt för att ha stulit ett halsband från 82-åringen.

Cjell Fransson

cjell.fransson@sr.se
036-215 66 00

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista