1 av 2
Så ser de stöldbegärliga parksofforna ut. Foto: Kjell Ahlkvist/Sveriges Radio.
2 av 2
Magnus Berggren, som är kyrkogårdschef, tycker det är sorgligt med stölderna av parksoffor på kyrkogårdarna. Foto: Kjell Ahlkvist/Sveriges Radio
Jönköping

Nu stjäls soffor på kyrkogården

1:45 min

Parksoffor har blivit ett attraktivt byte för tjuvar. Under sommaren har flera kyrkogårdar i Jönköping blivit av med gjutjärnssoffor. Bland annat har Skogskyrkogården drabbats.

- Det här är sorgligt, tycker Magnus Berggren som är kyrkogårdschef.
- Det är ju förstås väldigt ledsamt att vi inte kan ha kvar sofforna som vi har ställt ut på kyrkogården. Det är ju till för alla besökare att kunna trivas på kyrkogården och då behövs en sittplats.

Antika soffor stulna
Hans uppfattning är att det finns bara två sorters tjuvar som kan vara intresserade. De som vill sälja metallen som skrot. Och de som vill sälja soffan som den är.
- En ny soffa kostar 5 - 10 000 kr i inköp. Men vi kan inte ersätta de gamla som är näst intill antikviteter.

Försöker göra stölder omöjligt
Bara på Skogskyrkogården har 11 parksoffor stulits den senaste tiden och nu försöker kyrkogårdschef Magnus Berggren att hitta nya sätt så det både finns soffor på kyrkogårdarna, men också att hitta sätt att förankra sofforna så de blir omöjliga att stjäla.
- Vi får försöka förankra sofforna och utforma soffor och sittplatser för ”att spara på plats”. Att förankra med vajrar t ex. Bara att ersätta de här sofforna kostar runt 50 000 kr.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista