1 av 2
Mjölkbonden Linda Nilsson i Sjötorp utanför Jönköping. Foto: Oskar Mattisson/Sveriges Radio.
2 av 2
Konsument

Mjölk dyrare i affären - men sämre betalt till bonden

2:14 min

Mjölkpriset har gått upp med runt sju procent sen förra året. Det visar den prisundersökning som P4 Jönköping gjort. Men samtidigt som kunden betalar mer för mjölken, så får mjölkbönderna mindre betalt.

Men det är inte så konstigt som det låter, menar Linda Nilsson som är mjölkbonde utanför Jönköping:

- Allt styrs ju av efterfrågan och utbud. Och just nu är det stort utbud på mjölk i hela världen. Då får vi mindre betalt för exportmjölken.

Men det betyder också att kunderna får betala mer för mjölken i affären, även om bönderna får mindre betalt.
- Om inte kunderna betalt mer, så hade vi fått ännu mindre betalt, konstaterar Linda.

Mjölken dyrare för kunden
En liter mjölk kostar idag i snitt 50 öre mer än vad den gjorde i april förra året. Det visar P4 Jönköpings granskning av matpriserna i sju av de största stormarknaderna i länet.
Men det är inte helt lätt att förstå varför mjölken har blivit dyrare när du köper den i affären. För  bonden får allt mindre betalt direkt när han levererar mjölken. Det beror på att det finns  en överproduktion i världen och  exportpriserna har sjunkit.

Svårt att förstå marknaden
Men mjölkjätten Arla har ändå kunnat ta mer betalt för mjölken när den sålt det vidare till affärerna som i sin tur höjt priserna, och kunderna fortsätter betala.
Och en del av den ökade mellanskillnaden och vinsten slussar den medlemsägda mjölkjätten tillbaka till sina ägare, som ju är mjölkbönderna själva.

Konkurrens mellan mjölkleverantörerna
Men mjölkbonden Linda Nilsson i Sjötorp utanför Jönköping kan inte heller bara säga att hon vill ha mer betalt för sin mjölk.
- Så enkelt är det inte. Vi är många som slåss om kundernas gunst. Det är många som vill in på marknaden och slåss om kunder som Ica och Coop.

Svårt veta mjölkpriset framöver
Om mjölkpriserna i framtiden är svårt att sia. Mjölkbönderna vill ju att konsumenterna ska fortsätta dricka mjölk. Den får inte bli för dyr. Och vad bonden får betalt för sin mjölk på allt från torka i USA till priset på foder och priset på dieseln till traktorn.

Reportrar
Oskar Mattisson
Cjell Fransson

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista