Åtelkameror används i jakten på vildsvin, men några tillstånd för kamerorna finns inte. Arkivbild.
Jakt

Många åtelkameror - men inga tillstånd

2:30 min

Många vildsvinsjägare i länet använder sig av viltövervakningskameror, så kallade åtelkameror, för att underlätta jakten. Men att sätta upp en åtelkamera kräver tillstånd från länsstyrelsen, och några sådana har inte beviljats.

På Gårdsman i Jönköping säljer man åtelkameror. Kunderna intresserar sig inte så mycket för tillståndsfrågan men har massor av andra frågor, berättar Lasse Svensson på Gårdsman:

- Det är alltifrån vilken typ av foder man ska ha på sina åtlar till hur man monterar kamerorna och om man kan fjärrstyra dem hemifrån sin bostad.

Men några kring huruvida det krävs tillstånd eller inte är de tingen som frågar.

- Nej, vad jag känner till är det ingen som frågat, säger Lasse Svensson.

På länsstyrelsen i Jönköping får man däremot ofta frågor om tillstånd. Däremot har inte en enda ansökan om tillstånd för åtelkamera från privatpersoner kommit in eller beviljats av länsstyrelsen.

- Jag tror att det är så att de flesta som funderar på det här tar kontakt med länsstyrelsen och frågar vad det är som gäller och vilka möjligheter man har att få sätta upp den här typen av övervakningskameror. Då brukar det vara så att efter det samtalet så inser man att möjligheterna att få den här typen av övervakning är ganska små, och då väljer man att inte söka, säger Bengt Janzon som är ansvarig för tillståndsgivningen för kameraövervakning på länsstyrelsen i Jönköping.

Där är utgångspunkten att åtelkameror inte kan ses som den typ av kameraövervakning som man kan bevilja tillstånd för. Att sätta upp en åtelkamera utan tillstånd kan innebära ett allvarligt brott.

- Sätter man upp en övervakningskamera utan att ha tillstånd så kan man alltså bli fälld för det. Det är fängelse i upp till ett år i så fall, det är ganska allvarligt, säger Bengt Janzon.

P4 Jönköping har pratat med jägare i länet som uppger att många jägare inte bryr sig om att söka tillstånd för åtelkamera eftersom man vet att man ändå skulle få nej från länsstyrelsen.

Och trots att det verkar vara vanligt med olaglig användning av åtelkameror så har polisen inte fått in en enda anmälan av olagliga åtelkameror.

Enligt poliskommissarie Bo Gunnarsson bidrar det till att polisen uppenbarligen inte beivrar den typen av brott.

- Det måste ju komma till polisens känndeom innan vi kan börja, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista