1 av 4
Sofia Paldanius har tagit hjälp av OS-guldmedaljören Susanne Gunnarsson i sin uppladdning inför London-OS. Foto: Mattias Sundler/Sveriges Radio.
2 av 4
Många förvånas som ser kanoten på nära håll av hur smal den är. Det går åt mycket kraft för att balansera den i vattnet. Foto: Mattias Sundler/Sveriges Radio.
3 av 4
4 av 4
Sofia Paldanius tränar i hemmavatten. Foto: Mattias Sundler/Sveriges Radio.
Inför OS

Fjärde gången gillt för Sofia Paldanius

1:47 min

Sofia Paldanius har tillhört världstoppen i flera år. Men någon OS-medalj har hon ännu inte lyckats ta. Nu är hon redo för sitt fjärde OS och formen är på topp.

Ikväll är det ju invigning av de Olympiska Spelen och dagens profil har redan varit med på tre OS. Men några OS-medaljer har det dock inte blivit hittills. Men kanske kan det vara hennes tur den här gången. Det säger Jönköpings-kanotisten Sofia Paldanius.

Tillhör världseliten
33-åriga Sofia från Jönköping har tillhört världseliten inom kanot i många år och på meritlistan finns flera EM-guld och VM-brons. Men när det har handlat om OS har hon inte räckt ända fram till prispallen. Kanske kan OS i London ändra på det.
– Jag har VM-medaljer. Så OS är något väldigt speciellt. Nu är jag bättre helt enkelt så jag hoppas det ska bli bättre.

Finalen är målet
– Mitt stora mål är att ta mig till finalen och räcka till där. Jag vill kunna åka därifrån och vara supernöjd med min insats.
Sedan början av året har Sofia Paldanius jobbat tillsammans med Susanne Gunnarsson som vunnit mängder med VM-guld i kanot men framför allt även OS-guld i Atlanta 1996 i par med Agneta Andersson.
– Det hon tillför är nytänk och jag kan slipa lite extra. Hon har ju lärt sig av sina misstag. Det funkar jättebra.

Är på invigningen
För Sofia Paldanius så blev hon inte definitivt OS-klar förrän i slutet av maj, vilket har varit ett litet störningsmoment, även om hon hela tiden lagt upp träningen efter att hon ska vara med i London.
SM-tävlingarna i Nyköping i början av juli där det bland annat blev guld på hennes OS-distans k1 500 meter var hennes sista tävling innan OS.
Nu väntar invigning i London ikväll följt av finslipning av de sista detaljerna.
– Jag kommer att åka till invigningen för den vill jag gärna vara med på.

Har paddlat OS-banan
Hon har kört på banan och vet hur vattnet är. Sofia slutade trea i för-OS i London förra året vilket har gett henne en bra känsla inför tävlingarna som inleds den 7:e augusti med k1 500 meter. Sedan kommer hon även att köra k1 200 meter som hon mer ser som en bonusstart. Men hur viktigt är det då att hon nu lyckas ta en OS-medalj.
– Det är en dröm. Det är stort. Det skulle vara fantastiskt.

Mattias Sundler

mattias.sundler@
sverigesradio.se

036-215 66 68

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista