Bruce Springsteen. Foto: Vegard Grøtt/SCANPIX
Konsert

Risk för falska biljetter till Springsteen

1:40 min

Imorgon spelar Bruce Springsteen i Sverige, och biljetterna hann knappt släppas innan de tog slut. Men har du köpt av en privatperson kan du inte vara säker på att de är äkta.

Alla som köper biljetter gör det inte för att gå själva. I länet finns flera privatpersoner köper biljetter, som de sedan säljer vidare för det dubbla priset på andrahandsmarknaden.

Biljetten kan vara falsk
Ett problem för den som vill köpa en ärlig biljett, menar Mattias Hallgrim, marknadsdirektör på Ticnet.se, som ansvarar för försäljningen av biljetterna:
- Man köper en biljett som man inte kan vara säker på är äkta, säger Mattias Hallgrim, marknadsdirektör på ticnet.se. Det är ett risktagande man gör konstaterar han.

Kräver pengar för att berätta
Det är alltså en risk man tar, när man köper en biljett på andrahandsmarkanden, som det kallas när biljetter säljs på internetsidor som tillexempel blocket.se.
Nyheterna försöker få tag på en kille som bor i Jönköping och säljer biljetter till Bruce Springsteen på blocket för en tusenlapp mer än vad de kostar när man köper dem ifrån återförsäljaren ticnet.se.
Men han vill bara ställa upp på en mailintervju - om vi betalar honom 1000 kronor.

Finns fördelar med andrahand
Mattias Hallgrim på ticnet.se menar, att det här är en marknad som i liten skala har sina fördelar, om man får förhinder ska man kunna sälja sin biljett, men att många utnyttjar systemet.
- Det är rimligt att man ska kunna sälja sin biljett om man får förhinder. Det vi vänder oss emot är när priset trissas upp.
- Det finns ingen kontroll att biljetterna som säljs vidare är äkta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista