1 av 4
Hälften av Hus D9 på längssjukhuset Ryhov stängdes på torsdagen av huvudskyddsombudet av hälsoskäl. Foto: Cjell Fransson Sveriges Radio.
2 av 4
-Jag tvingades stänga lokalerna av hälsoskäl, säger huvudskyddsombudet Lillemor Örneling. Foto: Cjell Fransson Sveriges Radio.
3 av 4
En lapp på dörren spärrar av lokalerna sedan huvudskyddsombudet beslutat att man inte får arbeta i dem. Foto: Cjell Fransson Sveriges Radio.
4 av 4
45 av 75 personer som arbetar i Hus D9 har mått dåligt med andningsproblem. Foto: Cjell Fransson Sveriges Radio.
Jönköping

Huvudskyddsombud stängde lokaler - farlig arbetsmiljö på Ryhov

1:23 min

Personal i en av länssjukhuset Ryhovs administrativa lokaler har under lång tid mått dåligt på sin arbetsplats. Idag stängde huvudskyddsombudet hälften av byggnaden och förbjöd arbete i lokalerna.

Huvudskyddsombudet på Vision, Lillemor Örneling, menar att det är för farligt att vistas där.
- Jag anser att det är mycket farligt. Det kan bli bestående men. Symptomen är astma. Många idag har svårigheter med andningnen. Det är många som har fått börja ta astmamedicin. De har fått utslag på kroppen, berättar huvudskyddsombudet Lillemor Örneling.

Svamp och mögel i golvet
Det handlar om hus D9 på sjukhusområdet. Här finns bland annat verksamhetsledningen och staben för vuxenpsykiatriska kliniken, samt beroendemottagningen. Det som har hänt är att det har bildats svamp och mögel i golvet. 45 av de 75 anställda i huset har symptomen.
Många i personalen har mått dåligt under lång tid och sjukhusledningen har varit medveten om problemet. Vid ett möte den 14 juni kom man överens om lokalerna skulle saneras. Men det blev inte så, berättar Lillemor Örneling.
- Vi har stängt på grund av hälsoskäl. Och vi har stängt på grund av att arbetsgivaren har inte följt sitt uppdrag.

Personalen sjuk
Men när personalen kom tillbaka från semester hade saneringen inte ens påbörjats och personalens symptom kom tillbaka.
- Det räckte att personalen var på sin arbetsplats en timme, så blev de dåliga igen.
- Nu är det upp till arbetsgivaren. Vi har stängt norra delen av huset så de kan bara vara i södra delen av huset.
Chefsläkare Carsten Fich säger till Nyheterna att man från sjukhusledningens sida försökt få lokalerna sanerade under sommaren, men att åtgärderna inte blivit utförda av Landstings-fastigheter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista