Jakt

Omdömeslöst med olagliga åtelkamereror säger åklagare

2:24 min

Tidigare överåklagare Sven Erik Alhem tycker det är omdömeslöst av jägarna trotsar lagen att vissa jägare olagligt sätter upp åtelkameror.

I morse berättade vi i Nyheterna om olaglig användning av så kallade åtelkameror i samband med vildsvinsjakt. 
Hans von Essen är riksjaktvårdskonsulent på Svenska Jägareförbundet. Han kan förstå att man sätter upp kameror utan att söka tillstånd.
- Logiskt är det lite konstigt att man ska behöva tillstånd för att sätta upp en åtelkamera.

"Omdömeslöst av jägarna"
Tidigare överåklagare Sven Erik Alhem har ingen förståelse för att jägare trotsar lagen och han är kritisk mot att Hans von Essen på Svenska Jägareförbundet säger att han har förståelse för att vissa jägare olagligt sätter upp åtelkameror.
- Det känns väldigt märkligt att en hög företrädare för Jägarförbundet för ut en sån uppfattning offentligt, säger tidigare överåklagare Sven-Erik Alhem. Det är självklart att det är en form av lagtrots om jägare beter sig på det sättet. För Alheim är det en självklarhet att områden dit allmänheten har tillträde har tillståndsplikt för övervakningskameror. Varje jägare som bryter mot bestämmelsen uppträder omdömeslöst, är Alhems uppfattning.

Jägarna vill ändra lagen
Svenska Jägareförbundet arbetar för att få till stånd en förändring av lagen så att man får ett generellt tillstånd för åtelkameror.
Hans von Essen på Svenska Jägareförbundet menar alltså, att han har förståelse för att vissa jägare sätter upp olagliga åtelkameror. Han menar att åtelkameror ofta sätts upp i områden där allmänheten inte rör sig.
- Det här handlar om en sektor vid en åtel där djuren går. Det finns ingen anledning att tro att människor ska röra sig i det området.
Men tidigare överåklagare Sven Erik Alhem har inge förståelse för att vissa jägare struntar i att följa lagen för att man inte tycker att åtelkameror stör den personliga intigriteten.