1 av 2
Iliana Constantin och och Evgenia Gencheva som ska arbeta på psykiatriska kliniken på Höglandssjukhuset. Foto: Cjell Fransson/Sveriges Radio.
2 av 2
Överläkaren Vagn Liest på Höglandssjukhuset ser nästan bara fördelar med rekryteringen av utländska läkare. Foto: Cjell Fransson/Sveriges Radio.
EKSJÖ

Hyrläkarna ut - utländska läkare in

1:45 min

Under det närmaste året räknar Höglandssjukhuset i Eksjö med att kunna minska sina kostnader drastiskt när det gäller hyrläkare. Nya utländska läkare är nämligen beredda att börja arbeta.

– De här utländska läkarna ger oss möjlighet att avveckla hyrläkarkostnaderna över tid. Tittar vi på psykiatriska kliniken så räknar de med att under mitten av nästa år inte ha några hyrläkarkostander, säger Bo Edlund som är personalchef på Höglandssjukhuset.

Höglandssjukhuset har ett underskott på cirka 30 miljoner kronor och alla verksamheter på sjukhuset måste hjälpa till att spara. En post som lätt tenderar att dra iväg och öka är just kostnaderna för hyrläkare. Men genom att rekrytera utländska läkare kan den kostnaden reduceras kraftigt. Överläkaren Vagn Liest ser nästan bara fördelar med de utländska läkarna.

– Jag tycker det är mycket bra. Våra patienter består ju också av folk från olika nationaliteter så vi har genom en mångkulturell kunskap på klinikerna möjlighet att hjälpa patienterna bättre säger Vagn Liest.

Nästan var tredje läkare utomnordisk

På Höglandssjukhuset har i dag cirka 30 procent av alla specialistläkare en utomnordisk bakgrund. Iliana Constantin är en av läkarna som håller på att skolas in just nu.

– Det har varit ganska svårt eftersom det inte är lätt att lämna sitt eget land och sin familj. Svårast har det varit att lära sig språket på kort tid, säger Iliana Constantin.

Cjell Fransson

cjell.fransson@sr.se
036-215 66 00

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista