1 av 2
Foto: Scanpix.
2 av 2
Dan Rosenqvist hoppas kunna hjälpa fler män. Bild: Toomas Laagus, Sveriges Radio
Länet

Vill hjälpa fler våldsamma män

2:22 min

Mansrådgivningen i Jönköping har sökt pengar för att utvidga verksamheten till hela länet. Behovet av stöd och hjälp för män som använder våld i nära relationer är stort.

– Det finns et stort dolt behov. Mörkertalet när det gäller våld i nära relationer är väldigt stort, säger Dan Rosenqvist som är psykolog och arbetar på Mansrådgivningen i Jönköping.

I början av sommaren blev Mansrådgivningen i Jönköpings sjukvårdsområde permanent efter att ha funnits i projektform sedan 2010. Efterfrågan av stöd och hjälp för män som använder våld i nära relationer har varit så stor att man nu sökt pengar för att utvidga verksamheten för att täcka hela länet.

– Hittills har det funnits behandling för våldsutövande män i Jönköping, Habo och Mullsjö. Men det är viktigt att alla män i länet som utövar våld i nära relationer ska kunna få hjälp.

Många söker hjälp frivilligt

Bara ett fåtal av de män som söker sig till Mansrådgivningen i Jönköping är dömda till att gå dit. Det stora flertalet av männen har sökt sig dit självmant. Enligt Dan Rosenqvist går det inte att säga att det är en viss typ av män som söker hjälp för sina problem.

– Det här är män från alla samhällsskikt och av alla nationaliteter. Det som är gemensamt för männen är att de har svårt att hantera känslor. Framförallt känslor som handlar om vanmakt, när man inte kan hantera en situation, säger Dan Rosenqvist som är psykolog och arbetar på Mansrådgivningen i Jönköping.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista