För bara några veckor sedan orsakade stora regnmassor förödelse på många håll i länet, bland annat i Mariannelund. Foto: Mattias Sundler/ Sveriges Radio.
Länet

SMHI varnar för nya översvämningar

1:08 min

I eftermiddag väntas lokalt kraftiga regnskurar när ett åskväder drar över länet. Nu har SMHI gått ut med en varning för länets västra delar, och räddningstjänsten förbereder sig för översvämningar.

--Det ligger redan nu en klass 1-varning för västra delen av Jönköpings län, där vi väntar de kraftigaste och mest ihållande regnskurarna, det säger Anna Hagenblad på SMHI I Norrköping. Regnmängderna kan uppgå till 50 millimeter på sina ställen när ovädret i eftermiddag sveper över länet.

– Det är i eftermiddag som risken är som störst för att det blir mycket åska och även risk för stora regnmängder. Det kan bli rätt så mycket i samband med en åskskur, men det är också väldigt lokalt. Vi får räkna med att det håller på under eftermiddagen och kvällen.

Risk för allmänheten

Den varning som SMHI har gått ut med är av den mildaste graden, men regnet kan ändå medföra stora problem.  Risk för stora vattensamlingar, översvämning i källare och dagvattenledningar ingår i definitionen för en klass 1-varning. Man får också räkna med vissa risker för allmänheten och störningar för en del samhällsfunktioner, enligt SMHI.

"Räknar med översvämningar"

På räddningstjänsten i länet står man redo för eftermiddagens oväder. Johan Nilsson, som är räddningschef i beredskap i Jönköpings län, säger att man räknar med översvämningar på sina ställen.
– Vi uppmanar de som har frekventa problem vid översvämningar att se över sina dagvattenledningar och annat.

Rustar ni på något speciellt sätt vid klass-1 varningar?

 – Vi förbereder oss mentalt och servar vår utrustning. Vi står beredda till i eftermiddag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista