-Vi har infört dagliga möten för att analysera behovet av platser, säger personalchef Bo Edlund på Höglandssjukhuset. Foto: Cjell Fransson/Sveriges Radio.
Vården

Stabil beläggning på länets sjukhus

1:00 min

Efter en tuff inledning på sommaren ser de tre sjukhusen i länet nu ut att klara sig utan några större problem med överbeläggningar.

Bland annat har ju psykiatriska kliniken på länssjukhuset Ryhov fått kritik från Socialstyrelsen för upprepade överbeläggningar, men där ska situationen nu var under kontroll. Chefsläkare Carsten Fich säger att det har varit ansträngt även på annat håll på sjukhuset och att man fått placera patienter på andra kliniker, men ingen har behövt avvisas eller ligga i korridorer.

På Höglandssjukhuset i Eksjö ser det bättre ut än på många år, säger personalchefen Bo Edlund:

- Vi hade en väldigt ansträngd vår, nu ser vi att det hittills under sommaren har planat ut.

Höglandssjukhuset har infört ett dagligt bemannings- och beläggningsmöte, där representanter för olika delar av sjukhuset träffas för att stämma v läget. Och det har gett resultat.

- När vi tittar statistiskt på det ser det väldigt bra ut just nu.

Även på Värnamo sjukhus klarar man sig just nu utan större problem. Men trycket var större i början av sommaren.

- Då hade vi diskussioner om att vi behövde öppna upp fyra extra vårdplatser, men de behövde aldrig öppnas. Sen hade vi ett tillfälle där vi fick omdirigera ambulansen till Ryhov, säger utvecklingsledare Eva-Mari Blomqvist på Värnamo sjukhus.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista