Farliga baketerier i maten kan göra dig sjuk. Foto:Scanpix
Länet

Många sjuka av dålig mat

75 personer insjuknade i matförgiftning under förra året i Jönköpings län. Det visar preliminära siffror baserade på kommunernas och Smittskyddsinstitutets rapportering till Livsmedelsverket.

Totalt kom det in sex rapporter från länet. Smittämnen som bakterier och toxiner stod för 17 procent och virus för 9 procent. Men i de flesta fallen, vilka var 74 procent, var smittämnet okänt.

- Det verkliga antalet fall är många gånger fler. Siffrorna är toppen på ett isberg, säger Åsa Rosengren som är mikrobiolog på Livsmedelsverket.

I hela landet insjuknade 2227 personer i matförgiftning. Det största enskilda utbrottet drabbade 200 personer i samband med en idrottstävling.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".