Köttet i din butik kan vara salmonellasmittat. Foto:Scanpix
Länet

Andra salmonellalarmet på kort tid

0:49 min

Inom loppet av några veckor har kött som hanterats på Axfoods anläggning i Jönköping visat sig vara smittat med Salmonella. I lördags återkallades danskt kött som visade sig vara smittat.

Axfood har på kort tid tvingats gå ut och varna för att kött som säljs i butiker kan vara smittat med Salmonella. En bakterie som kan leda till frossa, feber och magproplem. I lördags rörde larmet kött från Danmark och Irland som hanterats på anläggningen i Jönköping. Just nu pågår utredning för att spåra varifrån smittan kommer.

I början av Juli återkallades hamburgare tillverkade av svenskt nötkött. Att svenska djur har Salmonella är mycket ovanligt, men nu tyder Axfoods egen utredning på att det var köttet som var smittat. En mängd prover har tagits bland annat på maskinen där köttet hanterats, och även bland personal som arbetar på fabriken. Och slutsatsen Axfood själva drar är att det var djuren som var bärare av Salmonella.

David Svanberg

david.svanberg@
sverigesradio.se

036-215 66 23

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista