Länet

Populärt att panta till sig pengar

3:00 min

Semestern börjar lida mot sitt slut och plånboken blir allt tunnare. Då har pantbankerna en av sina bättre tider på året.

Många pantar sina ägodelar när slantarna tryter. Jönköpings pantlånekassa har idag har fått nya ägare i form av Johan Sandgren, som är regionchef på Sefina Svensk Pantbelåning.

Butiken i Jönköping har varit i samma ägo i 28 år och närmast blivit en institution i samhället. Nu har den tagits över av Sefina Svensk Pantbelåning som är Nordens största pantbankskedja med 22 butiker på 13 orter i landet och som fortsätter växa. Carl-Erik Nilsson heter den förre ägaren och som faktiskt köpte pantbanken för 28 år sedan av det företag som nu återigen har tagit över den.

- Det känns bra att den har hittat tillbaka till den ägare som faktiskt startade den en gång i tiden, säger Karl-Erik Nilsson.

På pantbanken går det att kränga det mesta, men det som är lättast att låna pengar på just nu är rent guld.

En kund som P4 Jönköping möttë utanför butiken vill inte gärna berätta vad hon heter. Men hon är återkommande kund på pantbanken. Den här kunden var en av många som besökte pantbanken idag, första dagen efter sommarstängningen. Och det var mycket som inte fungerade för den nya ägaren. Datasystemet krånglade, larmet tjöt lite då och då, man hade problem med säkerhetsdörrarna och det tog lång tid. Så ägarbytet var inte direkt välkommet av vår kund.

När P4 Jönköping besöker pantbanken möter vi flera kunder som kommer med saker som det är svårt att låna pengar på. Och Carl-Erik Nilsson menar att mycket har förändrats under senare år, bland annat attityden gentemot pantbanker rent generellt sett.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista