1 av 2
Kräftfiske på Vättern. Arkivfoto: Mikael Fritzon/Scanpix.
2 av 2
Limnolog Måns Lindell på Länsstyrelsen Jönköping. Foto: Hanna Nilsson/Sveriges Radio.
vättern

Yrkesfiskare vill stoppa allmänhetens kräftfiske

1:43 min

Beståndet av kräftor i Vättern minskar och nu höjs röster för förändring både bland yrkesfiskare och bland myndigheter. Yrkesfiskare vill bland annat  stoppa allmänhetens fiske.

Zeth Rylander är en av de yrkesfiskare som fiskar kräftor i Vättern. Han tycker att allmänhetens möjligheter att fiska kräftor ska stoppas och att tiderna för yrkesfisket begränsas.
-Ta bort allmänhetens fiske så blir det bättre för yrkesfiskarna, säger Zeth Rylander. 
När vi träffas vid det rökeri som Zeth driver strax norr om Habo så är det alldeles för blåsigt för att han ska ge sig ut på Vättern för att vittja kräftburarna.

Många börjar fiska redan på våren
På grund av den kalla sommaren så har tiden för kräftfisket förskjutits och han räknar med att det inte kommer igång på allvar förrän i nästa vecka. Men många har inte ro att vänta till slutet av juli för att fiska kräftor utan börjar redan under våren.
-Det är väl ett sätt att dryga ut inkomsterna med, kan jag väl tänka, funderar Zeth Rylander.

Kräftfisket utreds
Måns Lindell på länsstyrelsen säger till Nyheterna att frågan om en begränsning av kräftfisket i Vättern är aktuell just nu. Man håller på och utreder olika varianter som bland annat skulle innebära begränsningar både för dem som fiskar för att tjäna pengar och för dem som fiskar för nöjes skull.

Dyrare kräftor
Zeth konstaterar att en konsekvens av ett minskat antal kräftor också är att priset ökar. Men att priset skulle kunna bli för dyrt tror han inte.
- Det vet jag inte om det finns något för högt pris.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista