Carl-Johan Sjöberg, vd på Länstrafiken, tycker prishöjningen är befogad. Foto: Arkivfoto. Peter Jernberg/Sveriges Radio.
länet

Allt dyrare att åka buss

2:35 min

För dem som väljer att åka kollektivt inom Jönköpings län tar kostnaden för busskort en allt större del av inkomsterna.

En undersökning som Ekot gjort visar att busskorten i länet idag är 34 procent dyrare än för 10 år sedan. Samtidigt har inflationen i landet bara varit 13 procent.

- Det är mycket dyrt, det kostar alldeles för mycket, säger bussresenären Sirka Vortanen.  

Om man jämför priserna på länskort så kostade dem 730 kronor för tio år sedan. Nu kostar samma kort 980 kronor, en ökning på 34 procent.

Men trafikdirektör Carl-Johan Sjöberg på Länstrafiken tycker ändå att man lyckats hålla nere kostnadsökningarna i länet.

- Om man jämför med bilen och landet i övrigt så ligger vi rätt bra till på många biljetter och periodkort.

Ekots undersökning visar att även om busskorten ökat kraftigt i pris, så ligger priset för ett länskort relativt bra till i en jämförelse med landet i övrigt. Det är bara i fem län som ett busskort kostar mindre än här.

Många tycker ändå det är för dyrt, vad säger du till dem?

- Egentligen betalar man bara hälften av vad det kostar från början eftersom hälften är skattefinansierat. Så egentligen skulle det kosta ännu mer.

Cjell Fransson

cjell.fransson@sr.se
036-215 66 00

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista