1 av 3
Patientbrickorna försvinner från Värnamo sjukvårdsområde. De har också gällt som entrébiljett till High Chaparral. Foto: Karin Malmsten/Sveriges Radio.
2 av 3
Många som bor i kommunerna runt High Chaparral har bjudits på entrén mot uppvisande av patientbricka. Foto: Karin Malmsten/Sveriges Radio
3 av 3
Informatör Anki Ringsten på Värnamo Sjukvårdsområde. Pressbild: Jenny Lindberg.
Gnosjö

Patientbrickan tas bort - drabbar High Chaparral

0:54 min

Att patientbrickorna nu slutar tillverkas på Värnamo sjukhus är ett problem. Men inte för sjukhuset utan för besökarna till High Chaparral som bor i sjukvårdsområdet.

Efter det att en maskin gått sönder har Värnamo Sjukvårdsområde nu beslutat att sluta tillverka patientbrickor. Brickorna anses inte länge behövas eftersom sjukvården har digitaliserats. 
Men det här får också betydelse för dom ska besöka High Chaparall, konstaterar informatör Anki Ringsten på Värnamo Sjukvårdsområde.

Patientbricka = gratis entré
High Chaparral har sen många år bjudit alla invånare i kommunerna runt nöjesanläggningen på gratis entré hur många gånger som helst varje säsong. Bara de visat upp sin patientbricka och giltig legitimation.
Och många av de ca 85 000 invånarna som bor i Gnosjö, Gislaved, Värnamo och Vaggeryds kommuner har utnyttjat erbjudandet om fri entré.

Inte sjukvårdens uppgift
- Men det är ju inte riktigt vår uppgift att stå för patientbrickor, som sjukvården inte behöver, för att folk ska komma in gratis på High Chaparral.
Dessutom har en av sjukhusets präglingsmaskiner gått sönder och det är svårt att få tag i reservdelar, eftersom det är gamla maskiner. Och de behövs inte när alltmer har digitaliserats inom sjukvården.

Tillverkningen ökat på somrarna
- Vi har ju sett en ökning varje sommar där folk har kommit till oss för att få en patientbricka så att de kommer in gratis på High Chaparral, säger Anki Ringsten. De har inte hittat sin patientbricka och har kommit till oss för att kunna komma in där.

Papper kärvs nu för gratis entré
High Chaparral säger till Nyheterna, att det går bra med folkbokföringsbevis från Skatteverket, men också med en räkning ställd till hemadressen ihop med legitimation i fortsättningen. Detta för att kunna bevisa att de bor i Östbo eller Västbo och få gå in gratis på High Chaparral.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista