Jönköping

Finansministern krävs på 125 miljoner

1:52 min

Socialdemokraterna i Jönköping menar att regeringen tvingar kommunerna till ett för stort ekonomiskt ansvar, med för små resurser. Nu skickas en faktura på 125 miljoner kr till Anders Borg.

En symbolisk handling för att peka på ett missförhållande, menar det socialdemokratiska kommunalrådet Elin Lagerqvist:
- Vi uppskattar att under de åren som Anders Borg har varit finansminister så har det kostat Jönköpings kommun 125 miljoner. Han ska veta att det slår oerhört hårt mot kommunerna, den politik han för.

Kommunerna får betala regeringens politik
Socialdemokraterna tycker alltså att regeringens politik slår undan benen för landets kommuner, som, enligt partiet, får stå för kostnader som egentligen borde ligga på regeringens bord. 
Enligt Elin Lagerqvist handlar det till exempel om kostnaderna för flygplatsen i Jönköping, skola och försörjningsstöd. En siffra som socialdemokraterna uppskattar till 125 miljoner kronor.

"Barnsligt utspel", säger moderat
Men Magdalena Andersson,  moderat riksdagsledarmot från länet, menar att faktureringen bara är ett barnsligt utspel ifrån partiet:
- När jag hörde det först så tyckte jag att det kändes mer som ett utspel från SSU eller ett ungdomsförbund. Nånting som de har och har suttit på Vätterstranden en sen kväll och kommit på att det var kul och lattjo. Man ska vara lite mer seriös i politiken än så.

Vill värna välfärden
Men, det som Magdalena Andersson kallar barnsligt utspel, menar Elin Lagerqvist är en seriös satsning, och hon har stora förhoppningar:
- Att man faktiskt ändrar politik nationellt.
Hon hoppas på att många ska sluta upp och det blir en stor nationell debatt om att värna välfärden.
- Det är inte seriös politik, säger moderaten Magdalena Andersson.