Många av länets bagerier går på knäna. Foto: Anders Wiklund, Scanpix.
Länet

Matvarukedjorna tvingar bagerier i konkurs

1:48 min

Allt fler små bagerier tvingas slå igen i länet. Konkurrensen blir för svår från de stora matvarukedjorna. De bakar i allt större utsträckning sitt eget bröd.

Bekvämt för kunden, men slutet för egenföretagande bagare.
– Det går ju egentligen inte att konkurrera med de priserna som matvaruaffärerna kan hålla, så vi kan ju inte ta ut det fulla priset som vi egentligen måste och då slutar det som det gör, säger Ulf Honkala, en av delägarna till Glade Bagaren i Österängen Centrum  i Jönköping, som nyss slagit igen.

Kämpar i motvind
Han menar att bageribranschen kämpar i motvind med oskälig ersättning. De stora kedjorna får lägre råvarukostnad i och med stora inköp, något småproducenterna inte kan matcha. Och konsumenterna väljer allt oftare att köpa sitt bröd på matvarumarknaden samtidigt som andra varor istället för att gå till bageriet.
Martin Lundell är VD för Sveriges Bagare och konditorer och han säger att det här är ett problem i branschen.
– Många bagerier som ligger nära en dagligvarubutik och de måste konkurera genom att erbjuda något extra. En godare produkt eller en bättre upplevelse.

Ser mörkt på framtiden
Martin Lundell menar att branschorganisationen försöker hjälpa bagerier som går på knäna genom att höja statusen i branschen. Men Ulf Honkala ser ändå mörkt på framtiden.
– Det är bara att se på hur det ser ut historiskt för charkuteributiker. De försvann ju en efter en. och nu är det bageriernas tur. man orkar inte jobba natt och dag och inte kunna ta ut den lön man skulle behöva ha. Anställda ska ha sin lön, och alla omkostnader som ska till.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista