Göran Nilsson är en av arrangörerna, och det är när simmarna passerar under bron i Sundet som de går i mål. Foto: Klara Börjeson/Sveriges Radio
Värnamo

Sveriges längsta simevenemang

"Vi vill sätta regionen på kartan"
1:28 min

På lördagsmorgonen gick Sveriges längsta simarrangemang av stapeln. Vidösternsimmet är 21 kilometer i öppet vatten.

För att sätta en region på kartan måste man ta i. Det är anledningen till att man startat ett simevenemang med en distans som är så lång att de flesta höjer på ögonbrynen. Göran Nilsson är en av arrangörerna.

– Vi vill ju sätta regionen på kartan, och vi jobbar med Vidöstern som arbetsområde. Förra året hade vi nio deltagare, och i år har vi fyrtio. Det kommer folk från Amerika, Polen, Irland, Danmark och Sverige. 

Från Värnamo till Sundet
Starten går i Osudden i Värnamo. Därefter simmar deltagarna 21 kilometer i Vidösterns mörka vatten, över länsgränsen för att slutligen nå fram till den lilla orten Sundet i Kronoberg. Deltagarna bevakas av sex snabbgående motorbåtar, tre läkare och ambulanspersonal, för det är en stor påfrestning för kroppen att vistas i kallt vatten så länge. Men, många av simmarna är vana, däribland Sylvain Estadieu. 2009 simmade han nämligen över Engelska kanalen, vilket tog honom 14 timmar och 44 minuter. Nu har han precis flyttat till Sverige, och blev glad när han hittade ett tillräckligt långt och utmanande lopp här.

– När jag hittade ett lopp som var tillräckligt långt och utmanande, var jag bara tvungen att vara med, säger han.

Sylvain Estadieu är numera bosatt i Sverige, men kommer tävla för Fransk flagg. 

Åtta vansbrosim på en gång
Arrangör Göran Nilsson tror att intresset kommer öka ännu mer inför nästa år, eftersom längden på loppet är unik för Sverige.

– Vi kör ju åtta vansbro på en gång istället, så behöver man inte bada så ofta.

Vansbrosimmet är tre kilometer långt, och är ett av världens största simarrangemang. Men, Vidöstransimmet kan i i alla fall stoltsera med att vara Sveriges längsta, menar arrangör Göran Nilsson.

Klara Börjeson

Klara.borjeson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".