: "Marianne Hansson låg i sin säng på den inglasade balkongen i Huskvarna när det började skaka i morse. Foto: Oskar Mattisson/Sveriges Radio.
Huskvarna

Marianne kände sängen vibrera

Skalvet kändes i Huskvarna
3:05 min

Tyckte du att huset ditt hus skakade tidigt i morse? I så fall var det kanske ingen dröm, för strax efter klockan fem inträffade ett jordskalv i havet mellan Danmark och Sverige och den kändes faktiskt en bra bit in i Småland.

Marianne Hansson i Huskvarna var en av dem som reagerade när sängen började vibrera, men hon tog ändå det hela med ro.

Strax efter klockan fem i morse inträffade ett jordskalv i havet mellan Sverige och Danmark. Skalvet mätte 4,4 på richterskalan och hade sitt centrum i höjd med Halmstad. Det var också på västkusten och i Skåne som det kändes mest. Där berättar vittnen om hur hela hus skakade och dörrar gnisslade. Men även en bra bit in i Småland kändes skalvet och de som inte låg och sov undrade nog vad det var frågan om.

-Skalv av den här storleken är ganska ovanliga i Sverige, och de går inte heller att förutse, säger seismologen Reynir Bödvarsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".