1 av 3
Spänningen var stor på Jönköpings Kanotklubb inför Sofia Paldanius försöksheat i K1 500 meter i OS i London. Foto: Kjell Ahlkvist/Sveriges Radio.
2 av 3
3 av 3
Foto: Fredrik Sandberg/ SCANPIX.
OS

Paldanius vidare till OS-final

Följ dramatiken på kanotklubben under loppen
3:00 min

Det blev en rafflande semifinal för Sofia Paldanius från Jönköpings Kanotklubb i OS på K2 500m. Trots att hon "bara" blev trea så räckte tiden. Vi var på kanotklubben under loppet.

-Jag är stolt, sa systern Annika Paldanius framför bildskärmen på kanotklubben. Nu ska jag åka till London för att se finalen.
- Det var riktigt dramatiskt, sa pappa Magnus Mårn Mattsson från kanotstadion i London.

Finalen är på torsdag.

Semifinalen
Tiden hon fick som trea räckte till en final. De två första gick direkt vidare till finalen. I semifinalen var ungerska Danota Kuzak överlägsen och vann med tiden 1:50.469.

Svenskan tampades med danska Henriette Hansen om andraplatsen. Danskan var sen bara centimeter för Paldanius över mållinjen.

Hansens tid blev 1:51.929, Paldanius tid 1:51.945. Men marginalerna var på svenskans sida, då tiden kvalificerade henne till final.


Försöksheatet
Sofia Paldanius fick en bra placering i semifinalen på damernas K1 500 efter att ha vunnit sitt försöksheat. Paldanius har på sina tre tidigare OS en åttondeplats på K2 500 i Aten som bäst.

Det viktiga med försöket var att få en bra tid så att det blir en bra placering i semifinalen och att inte köra slut på sig.

Hon visade god form vid försöken  där hon vann på tiden 1:51:21.

– Hon ser stark ut, men det gör även regerande OS-mästaren Inna Osypenko-Radomska från Ukraina, sa Radiosportens Linn Nenzén.

Senare under veckan kommer Paldanius även att tävla i K1 200 meter.

Radiosporten


                                                                                       

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".