Marie Protiwa, vuxenutbildningschef i Jönköpings kommun. Arkivfoto: Jimmy Karlsson/Sveriges Radio.
utbildning

Många förtvivlade nekas plats på Komvux i höst

Komvux är först och främst för dem som inte gått ut nian
1:52 min

Komvux nekar flera hundra sökande runtom i länet. Många är förtvivlade över att de inte får plats att kunna studera i höst. Värst är det i Jönköping.

I Jönköping kommun är läget allra värst där man nu nekat 406 personer inför augusti. Marie Protiwa, vuxenutbildningschef, säger att hon blir berörd utav alla som ringt in och varit bekymrade över att ha blivit nekade en plats på Komvux.

Många förtvivlade
- Bakom varje ansökan finns en person med ett enskilt behov. Vi möts av många historier och många bedrövelser med personer som är oerhört förtvivlade. För Komvux är enda alternativet helt enkelt, berättar Marie Protiwa, vuxenutbildningschef i Jönköping. 

Många nekas plats

Lågkonjunkturen har lett till fler sökande till Komvux. Samtidigt sänker staten och många kommuner bidragen som ska gå till vuxenutbildningen.  I Vetlanda, Nässjö och Jönköping är det många som söker och blivit nekade på främst yrkesförberedande utbildningar.

Många fick jobb efter Komvux
I Jönköpings kommun visar mätningar att 70 procent som gick ut i våras har jobb efter utbildning på Komvux och inom flera yrkesförberedande utbildningar har hundra procent fått jobb.
Det socialdemokratiska oppositionsrådet Ilan de Basso tror inte att nerskärningarna av pengar som ska gå till Komvux blir en besparing, utan snarare ökade kostnader för kommunen i form av försörjningsstöd.

Värst när unga drabbas
-  De unga människor som fråntas möjligheten att kunna vidareutbilda sig, är oftast ungdomar som inte har möjlighet att etablera sig på arbetsmarknaden. Jag tycker att när unga människor bestämmer sig för studier och utbildning, så måste samhället öppna dörrar för dem och inte slå igen dörrar, säger Ilan De Basso och fortsätter:
- Risken är, det är jag väldigt säker på, att de kostnaderna kommer att dyka upp i socialförsäkringssystemet. Och därmed har kommunen inte sparat utan bara flyttat kostnader mellan nämnderna.

Komvux inte försummat
Men Marie Protiwa känner inte att kommunen försummar vuxenutbildningen:
- Jag vet att våra kommunala politiker vet om att vi gör ett bra jobb. Och att man tror på att vi gör skillnad. Det är inte så att man negligerar vuxenutbildning på något sätt.

Komvux inte en rättighet
- Man ska komma ihåg att Komvux primära uppgift är sörja för dem med kortast utbildning. Främst för dem som inte har nioårig skola. Gymnasieutbildningen går inte att gå i repris.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".