1 av 7
Hans Fransson, gruvguide. Foto: Jessica Sonelius/Sveriges Radio
2 av 7
Flera varningsskyltar syns på varje dörr. Foto: Jessica Sonelius/Sveriges Radio
3 av 7
De gallerförsedda trädörrarna i bakgrunden hakades av helt häromdagen, berättar gruvguide Hans Fransson. Foto: Jessica Sonelius/Sveriges Radio
4 av 7
Hans Fransson visar på en karta hur gruvgångarna går och var det är farligt någonstans. Foto: Jessica Sonelius/Sveriges Radio
5 av 7
Fram till slutet av 1950-talet bröts det järnmalm inne i Tabergs gruva. Foto: Jessica Sonelius/Sveriges Radio
6 av 7
Innanför porten syns den gamla järnvägen i gruvgången där det är mörkt, kallt och stenigt. Foto: Jessica Sonelius/Sveriges Radio
7 av 7
Även den här gallerporten är uppbruten. Någon har sågat fram ett hål stort nog för vuxna att ta sig igenom. Foto: Jessica Sonelius/Sveriges Radio
Taberg

Nytt inbrott i gruvan oroar

Hans Fransson: ”Det är riktigt farligt”
1:26 min

Nyligen bröt någon upp en av dörrarna in till Tabergs gruva. Det är bara det senaste exemplet av många där folk försökt ta sig in i gruvan. Det här leder till upprepade reparationskostnader och framförallt så är det förenat med livsfara.

- Stenarna i taket kan trilla ner närsomhelst. Det är inte roligt att få dem i huvudet, det är rentav livsfarligt, säger Hans Fransson, gruvguide.

Det finns tre portar in till gruvan i Taberg. En av dem leder till en säker del där det hålls visningar. Men tar du dig in genom någon av de andra så svävar du i livsfara.

Trots säkerhetsåtgärder händer det ändå gång på gång att dörrarna hittas uppbrutna, senaste gången var för en dryg vecka sen.

På länsstyrelsen som ansvarar för säkerheten får man återigen repararera för tusentals kronor.

- Det är allvarligt och det är tråkigt att det sker så pass ofta, säger Eva Wallander, enhetschef på enheten för områdesskötsel.

Har ni gjort tillräckligt för att hålla folk borta?

- Ja, det tycker jag. Det har svetsats igen dörrar och vi har satt upp kraftiga lås och varningsskyltar, det blir svårt att göra mer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".