1 av 2
Xenia Johansson är ansvarig för bostadsfrågor och Albin Silverberg är ordförande för studentkåren i Jönköping. De menar att läget är kritiskt för många nya studenter. Foto: Maria Ågren/Sveriges Radio.
2 av 2
På Vätterhem har man inte gjort någon större satsning på studentlägenheter, det berättar företagets VD Kent Sandén. Foto: Maria Ågren/Sveriges Radio.
jönköping

Många nya studenter bostadslösa

Student: ”Pendlade från Göteborg i en månad”
2:13 min

Om några veckor invaderas Jönköping av 2500 nya högskolestudenter, och som alltid är boendefrågan ett gissel. Läget är kritiskt även i år. Studenter tvingas tacka nej till studier.     

Läger är kritiskt menar Xenia Johansson, som är ansvarig för bostadsfrågor i Jönköpings studentkår:
-Det är ett pressat läge. Jag får dagligen mail från studenter som undrar, säger Xenia Johansson i Jönköpings studentkår. 
Det råder alltså fortfarande brist på studentlägenheter i Jönköping. Det är en trend som har hållit i sig i flera år.

Samma varje år
Kring terminstarten brukar det köra ihop sig, och så även i år. Det märks också hos det kommunala bostadsbolaget Vätterhem. VD Kent Sandén:
-Vi har sammantaget ungefär 650 möblerade rum och 400 omöblerade. Där finns inget ledigt idag. Och så har det sett ut de senaste åren.

Privata bygger
Men trots att trenden med brist på studentbostäder har varit stadig de senaste åren, har Vätterhem inte valt att göra någon större satsning på att bygga nytt.  Man har istället förlitat sig på privata aktörer.
- Privata fastighetsägare bygger väldigt mycket idag, säger Kent Sandén.

Ovissheten är svår
Trots att det är svårt att få bostad när höstterminen startar, brukar de flesta ha tak över huvudet efter en månad.  Men en månad av ovisshet är länge. Det berättar Nina Khosravi, som studerar på högskolan.
- Jag var från Göteborg så första månaden fick jag pendla. Sen fick jag bo hos två kompisar innan jag fick egen lägenhet.
- Det var tufft i början. Mina studier gick inte så bra eftersom jag fick pendla och mycket tid gick till onödigt pendlande.

Ska inte behöva tacka nej till studier
Nina är inte ensam om att ha svårt att hitta en bostad. Många känner sig väldigt pressade, och vissa väljer att tacka nej till utbildningen för att de inte har någonstans att bo.
Det vill Xenia Johansson på Jönköpings studentkår ändra på:
- En student ska ju inte behöva tacka nej till sin plats på högskolan bara för att man inte har lägenhet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".