1 av 2
Sofie Schiller, funktionschef inom äldreomsorgen i Vetlanda kommun, menar att avtalet med räddningstjänsten ger personalen en trygghet. Foto: Maria Ågren/Sveriges Radio.
2 av 2
Ingemar Karlsson är insatsledare och har fått rycka ut för att hjälpa äldre som ramlat fyra gånger i år, senast igår. Foto: Maria Ågren/Sveriges Radio.
Vetlanda

Brandkåren hjälper äldre på fötter

Brandmannen: ” Många av dem kanske har legat i flera timmar.”
2:08 min

När det blir för tungt för hemtjänsten att lyfta upp äldre som har ramlat i Vetlanda, ja då rycker brandkåren ut och hjälper till.

Kommunen har tecknat ett avtal om att få förstärkning vid tunga lyft med Höglandets räddningstjänstförbund.
-  Det handlar om att kunna få hjälp i trängda lägen och man behöver ett par extra händer. Ofta handlar det om en äldre som har ramlat, säger Sofie Schiller som är funktionschef inom äldreomsorgen i Vetlanda kommun.

Hjälper dem på fötter
Idag kan det alltså vara räddningstjänsten som kommer hem till en person som har ramlat och inte kan ta sig upp själv. För när lyften blir för tunga för äldrevårdspersonalen rycker brandkåren ut.
Och det är inom hemtjänsten som behovet är som störst. Så sent som igår fick räddningstjänsten in ett samtal om en person som ramlat hemma. Där orkade hemtjänstpersonalen själva inte med lyftet. Insatsledare Ingemar Karlsson var den som fick rycka ut:
- Vi åker ut som är i tjänst och hjälper dem att komma på fötter.

Kan ha legat i timmar
Men utryckningarna är något som tar av räddningstjänstens resurser, trots att set bara handlar om någon gång i månaden. Ingemar Karlsson menar att det handlar om prioriteringar:
- Vi åker ju omgående. Många av dem har ju legat i kanske flera timmar.

Ger trygghet för personalen
Med en prislapp på mellan 300 och 450 kronor i timmen per man, så rycker alltså räddningstjänsten ut till kommunens äldre. Men det är inte en speciellt stor kostnad jämfört med att ringa in mer personal, menar Sofie Schiller, som tror att det ger en säkerhet åt omsorgspersonalen:
- Jag hoppas att det är en trygghet att man kan få tag i hjälp ganska snabbt, säger hon och konstaterar att tidigare har personalen fått ringa runt själv och söka efter hjälp periodvis.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".