Sjuksköterskan Ros-Marie Johansson har med sin forskning fått fram nya riktlinjer för hur och när urinkatetrar ska användas. För patienterna kan det innebära att de slipper mycket lidande. Foto:Cjell Fransson/Sveriges Radio.
Jönköping

Forskning förändrar för patienter

"Andra landsting ringer och frågar efter konceptet"
2:46 min

Många äldre och svårt sjuka som hamnar på sjukhus i länet ska inte längre regelmässigt behöva få en urinkateter insatt. Ny forskning på länssjukhuset Ryhov har gjort att patienter ska slippa lida i onödan.

– Det gemensamma sättet är att man ska försöka få patienten att sitta upp och kissa. Det är onaturligt att tömma blåsan liggande, säger Ros-Marie Johansson som forskat och upptäckt att det inte fanns enhetliga riktlinjer om hur och när man ska använda urinvägskatetrar för att undvika skador och infektioner hos patienterna.

Och hennes forskning har förändrat rutinerna för sjukhusvård i länet. Nu arbetar man aktivt för att undvika urinvägsinfektioner och där med ofta förlängda vårdtider. Man räknar med att 80 procent av de vårdrelaterade urinvägsinfektionerna beror på att patienten haft en kateter insatt, oftast under lång tid.

I sitt arbete som Ros-Marie Johansson gjort tillsammans med urologkliniken, har hon utarbetat nya riktlinjer som ska följas på mottagningar och inom vården. Riktlinjer som innebär att patienterna i de allra flesta fall inte ska ha någon urinkateter utan kissa själva på toaletten.

– Vi kontrollerar sedan med ultraljud om man har tömt blåsan eller inte, funkar det inte så tömmer vi med tillfällig kateter som tas bort direkt. Den ger inte lika stora risker för infektioner som en kateter som får sitta kvar, säger Ros-Marie Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".