1 av 2
Annie Lööf (C). Foto Adam Ihse/Scanpix.
2 av 2
Raymond Pettersson är ordförande i Centerpartiet i Jönköpings län Foto: Karin Malmsten/Sveriges Radio
Centerpartiet

Förtroende inom centern i länet - trots krognotor

Centern i länet: ”Viktigt att föregå med gott exempel”
1:37 min

Centerpartiet i länet reagerar nu över den senaste tidens turer kring partiledaren Annie Lööf från Värnamo och krognotorna på hennes departement.

Tidigare i veckan fick ju Tillväxtverkets generaldirektör sparken på grund av vidlyftiga representationskostnader, men igår kunde vi berätta att även Annie Lööf fått dyra notor betalade med skattemedel. 
Centerpartiets ordförande i länet, Raymond Pettersson, tycker det är tråkigt. 

Hoppas något gott kommer ur det hela
– Jag tycker det är allvarligt. Det är väldigt viktigt att föregå med gott exempel. Och jag tror att den här affären har bidragit till faktiskt mycket gott. Det kanske blir en förändring av representationskulturen. Men också då av hur och vem som ska betala, säger Raymond Pettersson, ordförande för Centerpartiet i Jönköpings län.
Han konstaterar också att det hela har rättats till. Partiet har betalt och han väljer att se det som ett misstag.

Partiet fick betala krognotan
Det var i måndags som Annie Lööf meddelade att hon saknade förtroende för Tillväxtverkets generaldirektör Christina Lugnet efter att Tillväxtverket under två år lyckats samla på sig krognotor, konferensräkningar och seminariekostnader för 16 miljoner kronor. Men igår berättade vi här i P4 Jönköping att även Annie Lööf själv, tillsammans med sin stab, låtit skattebetalarna stå för en krognota på drygt 21 000 kronor. Räkningen skulle egentligen ha gått till Centerpartiet, hette det då, och partiet har nu tagit kostnaden.

Fjorton flaskor vin
Men idag visar det sig att fler ordentliga krognotor hamnat även på Näringsdepartementet under Annie Lööfs tid som näringsminister. Under en julmiddag förra året dracks det sprit, fördrinkar och fjorton flaskor vin för nästan 20 000 kronor, skriver Aftonbladet idag.
Sammanlagt har näringsdepartementet lagt 357 000 kronor på internrepresentation sedan Annie Lööf tillträdde.

Har kvar förtroendet
Och det är något som kan sticka i ögonen, medger Raymond Pettersson.
- Om det är någon fråga som folk blir väldigt förbannade över så är det just när politiker och höga tjänstemän på skattebetalarnas bekostnad.
Han har dock ett grundmurat fortsatt förtroende för Annie Lööf.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".