1 av 2
Arkivfoto Björn Larsson Ask/Scanpix.
2 av 2
Chefsläkare Vagn Liest. Arkivfoto: Joel Winqvist/Sveriges Radio
Vården

Allvarlig felbehandling - Torsten tappade synen

Läkare: ”Patienten har helt rätt.”
3:02 min

När Torsten Sparv från Tranås fick problem med synen gjorde sjukvården flera allvarliga misstag. Han knappt kan se med sitt skadade öga nu, och hoppas att inte fler patienter ska bli felbehandlade.

Nu har både Höglandssjukhuset och Socialstyrelsen utrett vad som egentligen hände. Listan över vad som behöver förbättras är lång.
- Naturligtvis hade det ju varit toppen om man kunde låta bli att göra fel i fortsättningen, tycker Torsten Sparv.

Enormt besviken
Förra våren fick Torsten Sparv problem med synbortfall och sökte vård. Då kunde han inte ana vad som väntade. Idag kan han som bäst hoppas få tillbaka 20 procents syn och frågan är om förtroendet för vården nånsin kommer tillbaka.
- Jag måste säga att min besvikelse är enormt stor.
Han kan inte svara på vad som hade hänt om han hade blivit rätt behandlad från början.
- Men så mycket har jag ju förstått att hade jag kommit direkt då, så hade det varit mycket lättare att återfå större delen av min syn i alla fall.

Fick inte utlovad hjälp
Det började med att den första läkaren ställde diagnosen grön starr. Något som skulle visa sig vara fel. Vid återbesöket trodde läkare nummer två att diagnosen var rätt ställd, men uppmanade patienten att genast höra av sig om synen blev sämre. Det blev den, men det hjälpte inte att ringa.
- En rådgivande sjuksköterska nekade mig att komma i kontakt med sjukhuset. Då blir man ju ledsen.
- Så många gånger som jag ringde dit och fick beskedet att ”du får vänta”, jag gav ju upp till slut.

Fick opereras akut
Han fick vänta på det planerade besöket på ögonmottagningen och då, efter fyra månader, konstaterades näthinneavlossning och Torsten Sparv fick opereras akut i Linköping.
Höglandssjukhuset och också Socialstyrelsen har granskat fallet och hittat en rad orsaker till missarna. Allt från bristande kommunikation mellan vårdanställda till felbedömningar i telefonrådgivningen. Brister som måste rättas till.

Patienten har rätt
Vagn Liest är tillförordnad chefsläkare på Höglandssjukhuset.
- Ögonkliniken har alltså föreslagit en hel rad av åtgärder, sju stycken, för att komma tillrätta med de här problemen. Det har ju socialstyrelsen bekräftat att det är med all sannolikhet de saker som de ska jobba med för att komma tillrätta med det här.
-  Patienten har helt rätt. Han hade lämnat information så man borde kunnat upptäcka näthinneavlossningen tidigare.

Lärt av misstagen
Hela sjukhuset har lärt sig av missarna som gjordes vid telefonrådgivningen till Torsten Sparv.
- Jag ser att det står en människa framför mig, men jag ser inte vem det är, berättar Torsten Sparv.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".