1 av 3
Vårdcentral. Foto: Ewa Malmsten/Sveriges Radio.
2 av 3
Verksamhetschef Göran Runesson har polisanmält mann efter att han har hotat Göran och hans familj. Foto: Sveriges Radio.
3 av 3
Höglandet

Sjuk läkare polisanmäld - hotade chefen

Chefen: ”Han blev aggressiv”
1:51 min

En man som var så sjuk att han inte fick köra bil fick ändå jobb som läkare på Höglandet. Det beslutet visade sig vara ödesdigert och läkaren står nu åtalad för ofredande och olaga hot.

Ändå är inte Göran Runesson som anställde mannen självkritisk.
- Nej det är jag faktiskt inte. Jag har en humanistisk inställning till människan. Även om man har en sjukdom, så tycker jag ändå att man måste få en chans att arbeta när man är frisk, säger Göran Runesson, verksamhetschef på vårdcentralen.

Psykisk sjukdom
Läkarna står inte direkt i kö för att få jobba på en vårdcentral på Höglandet och när mannen sökte jobb, så fick han det, trots att det stod klart att han led av en psykisk sjukdom. Men referenserna från den förra arbetsplatsen var lite oklara och därför blev det en provanställning.
- Det är ju alltid lätt med facit i hand, att tycka att vi borde gjort mer, men under rådande omständigheter hösten 2011, så tyckte vi att vi hade försökt få fram så mycket vi kunde.

Så sjuk så han mist körkortet
Vad man inte visste var att läkaren bara två månader tidigare mist körkortet, eftersom han blivit sämre i sin sjukdom, att han åkt fast för grov olovlig körning och att han polisanmälts för trakasserier. Efter ett par månader på vårdcentralen, så stod det klart att han inte kunde vara kvar.
- Han blev aggressiv mot personal och mot mig som chef. Saker han hade kunnat tidigare kunde han plötsligt inte utföra korrekt.

Åtalad för hot mot chefen
Läkaren står nu åtalad för ofredande och olaga hot, mot Göran Runesson själv.
- Det känns självklart jobbigt. För min egen del och för min familjs del. I perioder under våren, sommaren, så har jag känt oro. Självklart.
Om han hade vetat vad han vet nu så hade han inte anställt läkaren, som nu är polisanmäld.

Läkaren en risk för patientsäkerheten
Om landstinget hade som rutin att begära utdrag ur belastningsregistret och om tidigare arbetsgivare varit helt ärliga i sina referenser, så hade mannen kanske aldrig anställts. Nu ska mannen utredas om han är lämplig som läkare.
- Jag har i ett brev till Socialstyrelsen anmält honom som en patientsäkerhetsrisk. Och det är min skyldighet som verksamhetschef att göra det när man anser att det är någon som är en risk för patientsäkerheten.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".