Hamnen i Jönköping. Arkivbild/Sveriges Radio
Jönköping

Nya avgifter kapar köerna

Segelsällskapsklubben: ”Bara positivt”
1:52 min

Kön för att få en båtplats i Jönköpings kommun har halverats. Orsaken är nya regler där den som står i kö får betala en avgift.

– Alla som vill ut på sjön vill ju ha en trygghet och veta att man får en plats till sin båt, så det är bara positivt, säger Peter Fasth, som är ordförande i Jönköpings Segelsällskapsklubb.

Med en kö som tar flera år, så är det självklart att man tvekar att skaffa båt, menar han, och tycker att det främjar båtlivet att det nu blivit en förändring.

I hamnen i Jönköping är det fullt av småbåtar och båtplatserna där har varit attraktiva. Så attraktiva att det tidigare om åren sas att det tog en hel livstid att få en båtplats. Flera hundra stod i kö och omsättningen på platser var mycket låg. Men Jönköpings kommun har alltså mer än halverat kön till båtplatserna i hamnen i år.

Genom att ta betalt för köplatsen har man blivit av med över hälften av kön - och dessutom godkänner kommunen nu andrahandsuthyrning.

Bra tycker Peter Fasth i segelsällskapsklubben om kommunens nya köregler där man ser vilka som verkligen vill ha en båtplats.
– Det är ett ärligt sätt att ha en kö, för då får man en verklig siffra.

Och just andrahandsuthyrningen har betat av flera långa köer i länet. Vid sjön Vidöstern är det ett dussin som köar för en egen båtplats och segelsällskapsklubben i Jönköping som förfogar över hamnen i Huskvarna har betat av hela sin kö på 90 personer genom att hyra ut i andra hand vid de tider då de ordinarie båtplatsägarna inte lägger i sin båt.
– I princip lyckas vi tillgodose alla som kommer och vill ha en båtplats just nu, säger Peter Fasth.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".