Fritidsfiskaren Anders Lindén förbereder sig för kräftfisket i sitt båthus i Huskvarna Hamn. Foto: Kjell Ahlkvist/Sveriges Radio
Vättern

Burarna i sjön - kräftfiskepremiär idag

Sjöpolis för att stoppa stölder och fylleri
3:00 min

Idag klockan 17.00 startar det fria kräftfisket i Vättern för allmänheten. Under resten av säsongen är det yrkesfiskarna som får fiska. Det här är unikt för Vättern.

Det förekommer inte någon annanstans i landet. Under fem helger framöver kan folk fiska kräftor minst 300 meter från land.

Unikt kräftfiske lockar
En som ska ut i eftermiddag är fritidsfiskaren Anders Lindén, som är i sitt båthus i Huskvarna Hamn, och håller på att kolla upp redskapen.
- Kräftfiske för oss är nog som älgjakt för jagarna kan jag tänka mig. Det är alltid  roligt att plocka fram sina burar och linor igen.
I Huskvarna hamn, liksom på många andra ställen runt Vättern, förbereder man sig på kräftfisket.

Har blivit bestulen
Anders Lindén konstaterar, att de finns det de som inte kan hålla sig ifrån andras kräftburar och vittjar dom utan tillåtelse. Han är också blivit bestulen.
- Problemet är tjuvvittring och att folk stjäl kräftburar. Jag tycker det är synd om dem som inte kan låta grejerna vara i fred.

Sjöpolis på plats vid kräffisket
Fiskerikonsulent Mikael Bergström på Länsstyrelsen i Jönköping, säger också att det finns andra metoder att tjuvfiska.
- Det mest vanliga är att man lägger länkar på allmän plats nu innan kräftfisket börjar.
Sjöpolisen från Göteborg kommer att vara på plats under kräftfisket för att stävja stölderna, men också sjöfylleriet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".