1 av 2
Rökning. Foto: Ewa Malmsten/Sveriges Radio.
2 av 2
Noomi Carlsson med sin doktorsavhandling om barns passiva rökning. Foto: Cjell Fransson/Sveriges Radio.
Forskning

Föräldrars rökning skadar barnen

1:59 min

Många barn utsätts fortfarande för passiv rökning av föräldrarna. Men forskning i landstinget i länet har lyckats hjälpa många barn att slippa röken från föräldrarna.

En undersökning har visat att omkring 15 procent av barnen är ofrivilliga rökare. Nu har ett forskningsprojekt inom landstinget i Jönköpings län visat att det går att minska barnens passiva rökning.

Samarbete med BVC
- Vi erbjöd ett antal sjuksköterskor, som tackade ja, att vara med på utbildning. Sen har de i sin tur rekryterat rökande föräldrar på sina BVC, barnavårdscentralen, berättar forskaren Noomi Carlsson. Föräldrarna och sjuksköterskorna har sedan jobbat tillsammans under ett år.
Det handlar mycket om information och fortlöpande samtal för att få föräldrarna att inte utsätta sina barn för passiv rökning. Det kan vara något så enkelt som att föräldrarna går ut och röker istället för vid köksbordet eller framför TVn. Eller slutar röka.

Mätt nikotin i barnens urin
För att kunna se om man på det här sättet kan minska barnens passiva rökning har man tagit urinprov för att mäta halten nikotin hos barnen både före och efter den här perioden.
– Det såg varierande ut. En del barn visade inga mätbara värden i sin urin, medan andra hade väldigt höga värden i sin urin, konstaterar Noomi Carlsson.

Barnen kan bli sjuka och dö av rök
Bland de 72 familjer som ingick i studien, hade 30 barn, mätbara värden av nikotin i urinen innan. Undersökningarna efteråt visade att en tredjedel av dem inte längre behövde utsättas för tobaksrök.
 Och Noomi Carlsson menar att det har stor betydelse för barnen.
- Alltså barn är mycket känsligare än vuxna för passiv rökning. Det påverkar deras luftrör. De får lättare öroninflammationer. Risken för plötslig spädbarnsdöd finns där också. Det säger Noomi Carlsson.

Går att minska passiv rökning
Noomi Carlssons forskning, som ska läggas fram i en doktorsavhandling senare i augusti, visar att det går att minska den passiva rökningen, men hon är ändå förvånad över att resultatet inte blev ännu bättre.
- Vi har vissa grupper som vi ser i både nationella och internationell studier, som röker mer än andra. Det är socioekonomiskt utsatta grupperna och även vissa invandrargrupper.
- Jag tänker att har man med sig rökning i sin kultur och det sitter väldigt djupt rotat, så kanske vi behöver prata mer med de föräldrarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista