Kerstin Wredén är kritisk till fördelningen av delegater, och menar att det kan kan göra att församlingsborna känner att de får mindre möjlighet till påverkan. Foto: Maria Ågren /Sveriges Radio.
Nässjö

Osämja när kyrkor slås ihop

Kyrkoherden: ”Ur demokratisk synvinkel olyckligt”
1:59 min

2014 ska Nässjö bli ett eget pastorat, men vägen dit upprör många. Det höjs röster som säger att det är odemokratiskt hur det kommer att bli i församlingen efter en sammanslagning

Totalt kommer sex församlingar att ingå och varje församling har fått ett antal platser i den grupp som ska arbeta fram formen för det nya pastoratet. Men här menar vissa att det blir en snedfördelning.

Almesåkra, med sina 166 församlingsbor får två platser, medan Nässjö, med 12 000 medlemmar, bara får 12 platser.  Det upprör Kerstin Wredén, kyrkoherde i Nässjö församling.

Odemokratiskt
- Det är ju ur demokratisk synvinkel olyckligt. De drygt 12 000 medlemmarna här, måste känna att det här är knepigt. Det är inte demokratiskt. Och det är inte rättvist, säger kyrkoherde Kerstin Wredén, som är kritisk till Växjö stifts beslut att bara ge Nässjö församling tolv delegater, fördelat på 12000 församlingsbor. Detta samtidigt som Almesåkra, med 166 medlemmar, får två delegater. Rent krasst så blir alltså en församlingsmedlem i Bringetofta mer värd än en i Nässjö.
Odemokratiskt, menar Kerstin Wredén, som tycker att antalet delegater borde anpassas bättre efter församlingens storlek.

Kritiken möte förståelse
- Den synpunkten kan jag förstå, säger Mikael Glimsjö, som är den som har ansvarat för utredningen kring bildandet av Nässjö pastorat.
Han säger att fördelningen av delegater blev som den blev, för att undvika att Nässjös församling fick egen majoritet.  Och det handlar i grund och botten om solidaritet, menar Mikael Glimsjö.
- Det är en Svenska kyrkan och alla måste vara till för att hjälpa varandra. Då är det så att de stora enheterna får vara med och betala för att vi ska kunna ha små enheter i vår kyrka.

Orolig för att färre ska engagera sig
Men för Kerstin Wredén handlar det om mer än bara solidaritet. Hon är orolig för att Nässjö ska köras över av de mindre församlingarna, men sen ändå behöva stå för kostnaderna, som den ekonomiskt starkaste församlingen.
- Om man sträcker ut det allra längst så betyder det att andra kan besluta över Nässjös pengar. Och det är inte lyckligt. Det kan få människor att känna att det är ingen idé att försöka vara med och påverka. Det är ingen idé att försöka driva frågor för det är ändå någon annan som bestämmer. Det är inte dem vi har valt som kan bestämma.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".