1 av 4
Landsbygdminister Eskil Erlandsson invigde den nya populära skogsutbildningen i Värnamo. Foto: Eddie Windborg/Sveriges Radio.
2 av 4
Eskil Erlandsson fick hjälp av skolans personal i en av de nyinköpta skogsmaskinerna som eleverna kommer få använda under sin utbildning. Ministern sken som solen i den stora maskinen. Foto: Eddie Windborg/Sveriges Radio.
3 av 4
Lärare, elever och skolledning hade samlats utanför skolan där invigningen hölls. Foto: Eddie Windborg/Sveriges Radio.
4 av 4
Eleverna som ska gå skogligt basår på Östboskolan i Värnamo. Tretton män och tre kvinnor. Foto: Eddie Windborg/Sveriges Radio.
Värnamo

Viktig ny utbildning för skogens framtid

Elev: ”Underbart få vara i skogen på arbetstid”
1:17 min

Landsbygdsministern invigde idag utbildningen "Skogligt basår" som lockat många fler sökande än det finns platser. På Östboskolan i Värnamo ska läras ut grunderna i skogsbruk.

Den som vill lära sig mer om de grunder som behövs för att sköta en skog kan nu göra det på Östboskolan i Värnamo, som har en tradition av skoglig utbildning i regi av Stora Segerstad.

Centerpartisten och landsbygdsministern Eskil Erlandsson var en av dem som deltog vid invigningen och han tycker det är viktigt med den typen av utbildningar.
- Både för Värnamo och Jönköpings län, men också för Sverige.

Viktig utbildning för skogens framtid
- Att utbildningarna finns i skilda delar av vårt land där skogen finns inpå knutarna. För vi har mycken skog i Småland och ska ha också i framtiden. Och den ska skötas.
- De värden som finns i skogen ska tas tillvara på bästa sätt. Och då behövs utbildade människor, säger landsbygdsministern när han reder ut logiken bakom den nya utbildningen

Få elever fick plats
Intresset för det skogliga basåret har varit stort. Över hundra elever har sökt de 16 tillgängliga platserna och när det idag invigdes fanns det ett flertal av de antagna på plats. Emil Andersson och Therese Henriksson ska börja utbildningen i höst och de har redan funderingar på vad de vill jobba med efteråt.

Många yrken att välja bland
- Det finns många vägval, men virkesinköpare, rådgivare eller konsult eller nåt sånt skulle jag tro, säger Emil.
- Skogsförvaltare, lägger Therese till, som hoppas hon ska få struktur och kunna välja bana senare.
- Det finns väl inte mycket som är roligare än att vara i skogen, påstår Emil.
- Det är enormt roligt. Det är underbart att få vara ute i skogen på arbetstid, säger Therese.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".