Jörgen Ruther och Marianne Sandqvist på hjälporganisationen SAM-hjälp är oroliga för hur konflikten med Vitryssland kommer att påverka behövande. Foto: Eddie Windborg/ Sveriges Radio.
Jönköping

Vitrysslandkonflikt stoppar hjälpsändningar

SAM-Hjälpen: ”Får stora konsekvenser”
1:33 min

Oroligheterna mellan Sverige och Vitryssland får nu konsekvenser även för Jönköpings län. Hjälporganisationen SAM-hjälp kan inte skicka sina hjälpleveranser vilket får allvarliga följder.

– Det kommer att påverka många människor. Den enskilda människan som normalt sett kan få hjälp genom våra hjälpsändningar, säger Marianne Sandqvist, biståndsarbetare på SAM-hjälp i Jönköping.

Tar varningarna på allvar

Marianne Sandqvist hoppas att man skall kunna hitta ett sätt att kunna fortsätta med hjälparbetet, men menar att det är en allvarlig situation som måste behandlas varsamt.

– Vi hoppas att vi skall hitta möjligheter för att det skall kunna fortsätta, men i nuläget är det måste vi ta varningarna på allvar.

Skickar 40 lastbilar om året

SAM-hjälp i Jönköping skickar årligen 40 lastbilar med förnödenheter till olika länder. Lasten kan bestå av allt från skolbänkar och skor till mat och hygienartiklar. Till Vitryssland har det i år skickats 3 lastbilar och förhoppningen är att skicka 2 till innan året är slut. Men om SAM-hjälp inte kan skicka fler transporter kommer det få konsekvenser säger Marianne Sandqvist

– Den fattiga blir ännu mer fattig. Vi hjälper till med barnhem, sjukhus och ambulanser och skulle det bli totalstopp så påverkar det naturligtvis mycket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".