Mikael Odenberg, generaldirektör på svenska kraftnät. Foto: Per Brolléus/Sveriges Radio
lasso

Nu ska elen bli billigare

"Sydsverige ska slippa prisskillnader"
1:36 min

Idag har Svenska kraftnät tagit det första spadtaget för Sydvästlänken. Den kraftledning som ska byggas genom södra Sverige och förbättra elförsörjningen.

Nyheterna Kronobergs reporter Per Brolleus var på plats och intervjuade Svenska kraftnäts generaldirektör Mikael Odenberg.

Södra Sverige har ett högre elpris, kommer det här att kunna påverka det?

– Ja, i allra högsta grad. Priset på el är en funktion av tillgång och efterfrågan, idag är det så att priset kan bli högre i sydsverige eftersom efterfrågan är större där och i grannländerna än vad vi kan tillgodose med leverans från norra Sverige. Nu ökar vi kapaciteten med 25 procent och då bör vi kunna möte de efterfrågetoppar som kommer och man i sydserige ska slippa de prisskillnader vi sett av och till det senaste halvåret, säger Mikael Odenberg.

Kan man skrota regionindelningen nu då?

– Nej den ligger fast. Det kommer alltid att kunna uppstå flaskhalsar i nätet och indelningen är ett sätt att hantera det. Men vi kommer inte märka elområdena så mycket eftersom priset i större utsträckning blir samma för alla.

Det är alltså just vid elförbrukningstoppar som regionsindelningen används?

– Exakt, redan idag har vi samma pris i hela Sverige under de flesta av dygnets timmar. Men det finns situationer från och till när kapaciteten inte räcker, då blir det prisskillander och det kommer vi i stor utsträckning slippa när Sydvästlänken är på plats 2015.

Fler protester mot annan elledning
Den elledning som fastighetsägare här i Jönköpings län protesterat mest mot är den som är tänkt att byggas österut, mellan Barkaryd i Nässjö kommun och kärnkraftsverket i Oskarshamn. Den ledningen berörs inte av det projekt som invigdes idag.
I det fallet pågår just nu en samrådsprocess där den lämpligaste sträckan håller på att utredas. Det ska också göras en miljökonsekvensbeskrivning och från Svenska kraftnät räknar man med att den skulle kunna vara i drift om sex till sju år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".