1 av 4
Bilden är tagen den 30 mars 1999 när Göran Kropp och flickvännen Renata Chlumska ska starta en städexpedition till Mount Everest. De ska samla in gamla lufttuber som tidigare bergsklättrare har lämnat efter sig. Uppskattningsvis finns 1000 syrgastuber och målsättningen är att få ned 25 tuber till baslägret. Foto: Mark Earthy/SCANPIX.
2 av 4
Filmaren Fredrik Blomqvist och äventyraren Renata Chlumska berättar i Lasso om fotoboken och fotoutställningen som de sammanställer inför 10-årdagen av Göran Kropps död. Foto: Karin Selldén/Sveriges Radio.
3 av 4
Begravningscermoni för Göran Kropp i St Jacobs kyrka i Stockholm, fredagen den 8 november 2002. Foto: Janerik Henriksson/SCANPIX.
4 av 4
Äventyraren Göran Kropp. Foto: Bertil Ericson/Scanpix.
Lasso

Bok och fotoutställning om Göran Kropp

I Lasso: "När Göran dog släcktes en bit av solen"
15 min

Den 30 september är det tio år sen äventyraren och bergsbestigaren Göran Kropp från Jönköping dog. Nu kommer en fotoutställning och en fotobok som uppmärksammar tioårsdagen av hans död.

Han var 35 år när han omkom i samband med en klättringsolycka utanför Seattle i USA.
Då hade Göran Kropp bott ett halvår utanför just Seattle tillsammans med sin dåvarande fästmö, äventyrerskan Renata Chlumska.

Nu ska hon tilsammans med ett par vänner,  se till att tioårsdagen av Göran Kropps död uppmärksammas med både en fotoutställning och en fotobok. En källarrensning blev till en fotobok om Göran Kropps cykelexpedition till Mount Everest.
Förutom Renata Chlumska är det fotograferna Fredrik Blomqvist och Magnus Rohman från Jönköping som också var med på flera av Görans äventyr. 
Det är bilder som legat i en låda och inte har visats innan, som nu plockats fram. För Göran Kropp hann med otroligt mycket under dom 35 år han fick leva och en del av allt det kommer alltså samlas i både en bok och en fotoutställning i september.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".